Võru päranditegijad sõidavad auhinnareisile Strasbourgi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru gümnaasiumi ajaloo videosse talletamine tõi auhinnaks preemiareisi Prantsuamaale.
Võru gümnaasiumi ajaloo videosse talletamine tõi auhinnaks preemiareisi Prantsuamaale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kolmapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud Euroopa Päeval avalikustati Euroopa kultuuripärandiaasta osana toimunud päranditegijate konkursi võitjad.

Töid hinnati kolmes vanuseastmes. Auhinnareisi Strasbourgi pälvisid Kose gümnaasiumi 10. ja 11. klassi noored, Võru gümnaasiumi õpilasesindus ja Narva gümnaasiumi õpilasesindus.

«Hindasime töid jutustatud loo kaasakiskuvuse põhjal, samuti vaatasime kui mitmekülgselt töös pärandobjekti ajalugu tutvustati. Oluline oli ka jutustatud loo jagatavus ning uudne lähenemine objektile,» selgitas konkursi peakorraldaja Madle Lippus muinsuskaitseametist.

Konkursile laekus 43 tööd, mida hinnati kolmes vanuseklassis: algkool, põhikool ja keskkool. Vanuseklasside vahel jagunesid tööd järgnevalt: 2 tööd esitati alg-, 17 põhi- ja 24 keskkooli kategoorias.

Vanusekategoorias 10.–12. klass võitis esikoha Kose gümnaasiumi 10. ja 11. klassi videopõnevik Viikingiaja aaretest.

"See töö sai kõige kõrgemad punktid, sest lugu oli jutustatud hoogsalt ja kaasahaaravalt. Osavalt oli omavahel põimitud ajalooline info ning selle ilmestamiseks lavastatud lugu,« ütles Lippus. »Videost paistis välja, et lisaks uutele teadmistele ajaloos andis video tegemine noortele võimaluse ka loominguliseks eneseväljenduseks ja pakkus suurt rõõmu kõigile osalistele."

Teise koha võitis Võru gümnaasiumi õpilasesinduse video oma kooli ajaloost. Kolmanda pälvis Narva gümnaasiumi õpilasesinduse video Kreenholmi manufaktuurist.

Nii esimese, teise kui kolmanda koha võitjad 10.–12. klassi vanusekategoorias said auhinnaks ekskursiooni tervele klassile Strasbourgi Euroopa Parlamenti.

Vanusekategoorias 1.–4. klass võitis esikoha ja ekskursiooni filmimuuseumisse Tapa Gümnaasiumi 3.a klassi töö kohalikust kunstnikust Lui Lättist. Teise koha pälvis Kose-Uuemõisa lasteaed-kooli 4. klassi õpilaste töö Kose-Uuemõisa mõisa juurde kuuluvast matusekabelist. Kuna sellesse vanusekategooriasse esitati kaks tööd,  kolmandat kohta välja ei antud.

Vanusekategooria 5.–9. klass võitsid esikoha ja juutuuber Victoria Villigu sotsiaalmeediakoolituse õpilased Vasalemma põhikooli kodulooringist, kes esitasid konkursile videoloo salapärasest sambast Vasalemma jõe ääres.

Teise koha selles vanusekategoorias võitis Ramsi Noortetoa aktiivgrupp looga Kihu vesiveskist.

Kolmas koht 5.–9. klassi vanusekategoorias läks jagamisele kahe töö vahel. Kairit Kannel esitas loo oma vanavanaema elust ja Aleksandra Kukk loo vanavanaisast, kes oli Põlvamaal Mooste viimane piiritusemeister.

Konkursi žüriisse kuulusid Madle Lippus muinsuskaitseametist, Jana Takel Euroopa Parlamendi büroost Eestis, Jaanika Jaanits Eesti Rahva Muuseumist ja Eve Paas Euroopa Komisjoni esindusest Eestis.

Päranditegijate konkurss kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 sündmuste sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles