Läti ajaloomuuseum ootab külalisi Riiga

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitus „Läti läbi aastasaja“ ootab külastajaid Läti Ajaloomuuseumis aadressil Vabaduse puiestee (Brīvības bulvāris) 32 Riias. Pildil külastab muuseumi Läti president Raimonds Vējonis.
Näitus „Läti läbi aastasaja“ ootab külastajaid Läti Ajaloomuuseumis aadressil Vabaduse puiestee (Brīvības bulvāris) 32 Riias. Pildil külastab muuseumi Läti president Raimonds Vējonis. Foto: Läti Ajaloomuuseum

Läti Ajaloomuuseum kutsub kõiki Riiga tähistama Läti 100. sünnipäeva. Sealne näitus viib külastaja paaritunnise retkega Läti kujunemise lukku -- inimeste saatuste ning poliitiliselt oluliste, kuid samas igapäevaste asjade kaudu.

Kuulata saab Läti rahvushümni esimest salvestust ja vaadata videopilti Läti konservatiiv-liberaalse partei Läti Tee tegemistest kuni Euroopa Liiduga liitumiseni välja.

Näitus „Läti läbi aastasaja“ on oluline sündmus riigi 100. aastapäeva tähistamisel ning ootab külastajaid Läti Ajaloomuuseumis aadressil Vabaduse puiestee (Brīvības bulvāris) 32 Riias.

Näitusega “Läti läbi aastasaja” tutvustavad 68 Läti muuseumi Läti ajalugu läbi 100 aasta. Väljapanekus on rohkem kui 1500 ainulaadset Kurzeme, Sēlija, Vidzeme, Zemgale ja Riia muuseumidest pärit museaali kajastamas Läti rahva, maa ja riigi ajalugu.

Näitus ei jutusta üksnes neist aastakümnetest, mil Läti rahvusriik õitses, vaid heidab pilgu ka traagilistele, ebakindlatele ja kriitilistele hetkedele, mis hävitasid riigi ning õiguse teisiti mõelda. Tähelepanu on pööratud nii Läti olemuse kui ka selle järjepidevuse iseloomustamisele, väljapanek tutvustab Läti ühiskonna kujunemist selliseks, nagu me teame seda tänapäeval.

Näitusega kaasneb kaasav veebileht „Sajandi album“, kuhu kõik Lätimaa elanikud saavad lisada oma loo koos fotoga kas sündmusest või inimesest või perekonnale olulisest kohast. Kõik need lood kokku moodustavad avara pildi elust Lätis eri aegadel.

Näituse on kujundanud kunstnikud Inguna ja Holgers Eleri rahvusvaheliselt tunnustatud disainistuudiost H2E.

Näitus on avatud 2021. aastani.
 

Näituse osad:

1.     Tutvustus: Maa. Inimesed. Rahvus.

2.     Tee Läti riigini. Esimene maailmasõda (1914-1918)

3.     Kaitstes Läti omariiklust. Iseseisvussõda (1918-1920)

4.     Läti kujunemine. Demokraatlik vabariik (1920-1934)

5.     Lätlaste Läti. Kārlis Ulmanise autoritaarne režiim (1934-1940)

6.     Allasurutud riik. Teine maailmasõda (1940-1945)

7.     Läti hävitamise katsed. Stalinism (1945-1953)

8.     Läti kui eraldi üksus Nõukogude Liidu süsteemis (1953-1986)

9.     Igatsus omariikluse järele. Läti iseseisvuse taastamine (1986-1991)

10.  Demokraatia väljakutsed. Luues kaasaegset Lätit (1991-2004)

11.  Kaasaegne Läti

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles