Jahimeeste selts: karude jooksuajal peab metsas olema ettevaatlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksuajal on karud tavapärasest aktiivsemad ning satuvad seetõttu sagedamini ka inimestega kokku.
Jooksuajal on karud tavapärasest aktiivsemad ning satuvad seetõttu sagedamini ka inimestega kokku. Foto: Annika Ratt

Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) teatel on karudel praegu jooksuaeg, nad on aktiivsed ja metsas tuleks olla ettevaatlik.

Jooksuajal on karud tavapärasest aktiivsemad ning satuvad seetõttu sagedamini ka inimestega kokku, teatas seltsi pressiesindaja teisipäeval BNS-ile. Möödunud nädalavahetusel sattus loodusfotograaf Tartumaal karuga vastakuti ja EJS tuletab meelde järgmist vajavaid ohutusmeetmed.

"Hiljutise fotograafi rünnanud karujuhtumi ajendiks tundub olevat ootamatu kohtumine, kuid välistatud pole ka see, et karu kaitses eemal olevaid poegi," ütles EJS-i president Margus Puust.

"Samas väide, et karu ründas sellepärast, et teda Eestis kütitakse ei vasta tõele," sõnas Puust. "Karude küttimine ei tekita nendes soovi inimesi rünnata, vaid vastupidi, annab põhjust inimpelgusele, mis on kahjude ärahoidmise kõrval üks küttimise eesmärkidest. Kindlasti tasub aga karuga kohtudes olla ettevaatlik ja võimalusel lähemat kokkupuudet vältida."

"Metsas käijatel on aegade jooksul ikka karudega kokkupuuteid olnud," ütles seltsi tegevjuhi asetäitja Andres Lillemäe. „Karu on looduses toiduahela tipus ja inimpelgus säilib temas ainult küttimise tõttu. Kui ei ole küttimissurvet, võtab karu inimest kui konkurenti, keda tuleb maha suruda ning selle tagajärjel võivad juhtuda aga traagilised õnnetused."

Lillemäe sõnul tuleb kokkupõrkeid karudega ette ka mujal, ent sellest hoolimata peetakse neile jahti. "Näiteks Alaskal kütitakse lisaks baribalidele ka pruunkarusid ja neile on riigi poolt määratud kindel küttimisaeg ja -piirkond."

EJS on varasemalt koostanud karuga kohtumise ettevaatusabinõu, mis on leitav aadressil http://www.ejs.ee/10-soovitust-mida-teha-kui-metsas-karuga-kokku-juhtud/ .

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles