Piirilinna jaanitulel pidutsevad esmakordselt koos Eesti ja Läti rahvas

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et jaanilõke oleks ohutu, kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit. Foto on illustratiivne.
Selleks, et jaanilõke oleks ohutu, kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele lõkkevalvurit. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Eesti ja Läti Vabariigi 100. sünnipäeva-aastal tähistavad Valga ja Valka  esmakordselt jaanipäeva ühiselt võimsa peoga 23. juunil. Peomeeleolu käivitab  ülelätiline jaanilaat, mis leiab aset Valka vabaõhulaval.

Esinevad Valka kihelkonna isetegevuskollektiivid – Valka valla rahvamaja Lugažu Muiža tantsurühm Spriņģi, Valka folkloorirühm Nāburgi  ja Valka linna kultuurimaja tantsurühm Aija. Nimetatud kollektiive saab näha ja kuulda kella 21-22. Ühendkoori koosseisus astuvad kontserdil üles kihelkonna naiskoori Ziemeļstīga lauljad.

Kell 22 aga algab samas kontsert „Liigotame Valkas koos eestlastega"(„Līgojam Valkā kopā ar igauņiem"). Kontserdil astuvad üles lauljad nii Lätist kui Eestist – Ginta Krievkalna, Ivars Cinkuss, Lorija Vuda Cinkusa, Samanta Tīna, Jānis Buķelis, Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks, Birgit,  Getter Jaani, noor andekas laulja Artūrs Biķernieks ja teised.

„Loodame, et esimesest kontserdist saab traditsioon ning ükskord saame seda korraldada Valkas ja teinekord Valgas. Mõlemale linnale oleks see väga oluline. Varem korraldas Valga omavalitsus väiksemaid üritusi linnapargis. Kui Valka kihelkonnaduuma tegi ettepaneku korraldada ühine kontsert, me pikka mõtlemisaega ei vajanud – nõustusime kohe koos jaanipäeva tähistama. Leian, et kui teha, siis ikka suurejooneliselt, et oleks suursündmus mõlemale poolele. Esinejad on mõlemast riigist. Üritusel on kõike – laul ja tants, lõke, söök ja loomulikult õlu," kommenteeris Valga vallavanem Margus Lepik naabritega koostöös korraldatavat jaaniõhtut.

„Meie ajaloos on palju ühist eestlastega ja nende tähtsus meie iseseisvuse saavutamisel on väga suur. Seetõttu on täiesti loogiline, et Läti ja Eesti sajanda sünnipäeva aastal soovime korraldada vägevat pidu, kus lätlased ja eestlased koos suvist pööripäeva tähistavad. Ka Valga valla juhtkonnale meeldis jaanipäeva ühise tähistamise mõte väga," põhjendas ühise jaanipäeva korraldamist Lätimaal Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis.

Üritust juhivad  Vita Balčunaite ja Margus Abel. Korraldajad on lubanud peolistele ka üllatusi. Ürituspaika pääseb alates kella 20. Jaanipäevakontserti on võimalik vaadata Läti telekanalilt LNT.

Samal päeval tähistab Eesti ka Võidupüha ehk Võnnu (Cēsise) lahingu aastapäeva, mis on samasugune püha nagu Lāčplēsise (Karutapja) päev Lätis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles