Kalm Siberis sai korda e-kirja teel

, ajaleht@lounapostimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgalanna Eevi-Maie Nazarova onu Ernst Preisi haud Siberis sai mehe sünniaastapäevaks korda tänu sealse matusebüroo abivalmidusele. Rist, raudaed ja betoonplaat on säilinud 1956. aastast, kuid vajasid täielikku restaureerimist.
Valgalanna Eevi-Maie Nazarova onu Ernst Preisi haud Siberis sai mehe sünniaastapäevaks korda tänu sealse matusebüroo abivalmidusele. Rist, raudaed ja betoonplaat on säilinud 1956. aastast, kuid vajasid täielikku restaureerimist. Foto: Foto: Ust-Ordõnski matusebüroo

Kunagine küüditatu suutis ise Eestis viibides korrastada Siberisse maetud onu kalmu.

Minu klassiõde Eevi-Maie Nazarova (snd Prees) küüditati 29. märtsil 1949. aastal Valgast koos vanaema ja onunaisega Irkutski oblastisse, kuna onu Ernst Preis (eestindamata nimi) oli arreteeritud ning viibis eeluurimise all. Süütõendite puudumisel vabastati Ernst kolm kuud pärast perekonna küüditamist. Tänu «headele koputajatele» võeti ta siiski Pärnus kinni ja saadeti 1953. aastal pereliikmete juurde asumisele Ust-Ordõnskisse. Kuus kuud enne vabanemist sängitati ta aga Siberi mulda.

Kõik teised Eevi-Maie Nazarova lahkunud sugulased asuvad korrastatud hauaplatsidel Valgas Metsa tänava kalmistul. Tema suurim soov oli korrastada ka onu Ernsti haud Ust-Ordõnskis, kuid tal endal ei olnud võimalik tervislikel põhjustel sinna sõita.

Soovitasin tal ühendust võtta telefonisti või e-kirja teel sealse matusebüroo juhataja Elena Mihalevaga. Sellised bürood on Venemaal igas suuremas asulas. Eelmise aasta augustis näiteks paigaldasime Elena Mihaleva abiga kalmistule mälestustahvli kõigi Valgast küüditatute nimedega, kes on maetud Ust-Ordõnski ja Ehirit-Bulagatski rajooni kalmistutele.

Nädal tagasi, 7. juunil kuuliski Eevi-Maie hommikukohvi juues arvutist kostuvat tasast märguannet saabunud e-kirja kohta. Kirja avamisel ilmus ekraanile onu Ernsti vastkorrastatud haua pilt. Klomp tuli kurku ja pisarad hakkasid voolama – niisugust saksapärast täpsust kirja ajastamisel polnud tema küll Venemaalt lootnud. See oli tema onu Ernsti 110. sünniaastapäeva hommik. Baikali ääres oli siis juba muidugi pärastlõuna.

Kogu suhtlemine matusebürooga käis e-kirjade teel ja korrastamise kulud ei ületanud 150 eurot. Hoolitsemine omaste kalmude eest Siberis, kui nende asukoht on teada, ei olegi niisiis väga keerukas ja kulukas.

Elena Mihaleva kirjutas, et nüüd on tal hea oma kundedele näidata: «Vaat kuidas eestlased hoolitsevad 6000 kilomeetri kauguselt omaste haudade eest, aga teie, kohalikud, lasete hauad võssa kasvada.»

*

MTÜ Siberi Lood kogub infot Siberisse maetud küüditatud eestlaste matmispaikade kohta. Loo autor palub inimestel anda teada sugulaste matmispaikadest Siberis e-posti aadressil info@siber.ee või telefonil 5627 4817.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles