Valgas mälestati juuniküüditamise ohvreid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgas mälestati küüditamise ohvreid.
Valgas mälestati küüditamise ohvreid. Foto: Sirje Lemmik

Meenutamaks 1941. aasta küüditamisohvreid, kogunesid Valgas Säde parki mälestuskivi juurde ligemale poolsada inimest. Mälestusüritus avati ühise Eesti hümni laulmisega. Memento Valgamaa ühenduse juhatuse esimees, Valga asevallavanem Enno Kase palus seejärel mälestada juuniküüditamise ohvreid leinaseisakuga.

«Seda kurjust ja  inimsusevastast kuritegu ei tohi unustada, seda mäletades tagame, et need ajad ei korduks. Peame tegema endast kõik oleneva, et meie lapsed ja lapselapsed neid õudusi ei unustaks,“ sõnas Kase.

„Meie ülesanne on hoida vabadust, vaba Eestit. Tunnen südamest kaasa küüditamisel hukkunutele ja nende lähedastele. Seda kurba sündmust peame aga mäletama ainuüksi seepärast, et see enam ei korduks,“ ütles Valga asevallavanem Kalmer Sarv oma sõnavõtus.

„On kaks kuupäeva, mida me ei tohi unustada, 25. märts ja 14. juuni. Peame oma lastele ja lastelastele sisendama, et suurimaks väärtuseks on oma riik ja vabadus ning seda tuleb hoida,“ rõhutas Valgamaa Omavalitsuste Liidu esimees Agu Kabrits.

Mälestamaks Nõukogude okupatsioonivõimu käe läbi 1941. aastal hukkunuid, asetasid mälestuspärjad mälestuskivi jalamile Memento poolt  Enno Kase, Valga vallavalitsuse poolt Kalmer Sarv ja Valgamaa Omavalitsuste Liidu poolt Agu Kabrits. Päevakohaseid laule esitas südamesõprade seltsi lauluansambel.

Ööl vastu 14. juunit 1941. aastal toimus Eestis massiküüditamine, mille käigus viisid Nõukogude Liidu repressiivorganid Siberisse hinnanguliselt 10 000 inimest. Nälja ja kurnatuse tagajärjel hukkus või tapeti umbes 6000 last, naist ja meest. Koos samaaegse deporteerimistelainega viidi Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Valgevenest ja Moldovast ümberasumisele rohkem kui 85 000 inimest.

Tänasel leinapäeval mälestati kõiki repressioonide ohvreid. Leinalipud heisati päikesetõusul ja langetatakse kell 22.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles