Algas suur suvine jaht Eesti sajale aardele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti 100 aarde mängimine kestab kuni 2019. aasta sügiseni.
Eesti 100 aarde mängimine kestab kuni 2019. aasta sügiseni. Foto: Muinsuskaitseamet

Muinsuskaitseamet avab täna interaktiivse mängu Eesti 100 aaret, mis viib huvilised seiklema Eesti kõige olulisematesse kultuuri- ja looduspärandiga seotud paikadesse. Nutitelefonis toimiva mängu abil tutvustatakse Eesti Vabariigi juubeliaasta ja Euroopa kultuuripärandiaasta puhul 100 Eesti erilise paiga lugu.

“Mäng sobib sõpruskondadele ja peredele, kes saavad võistluslikult mööda Eestit reisides omavahel teadmistes mõõtu võtta,“ ütles muinsuskaitseameti avalike suhete nõunik ja mängu eestvedaja Madle Lippus.

Tema sõnul on mängu eesmärk anda igaühele võimalus mänguliselt tutvuda oluliste Eestimaa paikadega ja muuta nad selliselt meeldejäävaks. „Iga Eesti aarde kohta leiab mängija rakendusest põnevaid infokilde ja saab küsimustele vastates võtta mõõtu teiste aardeküttidega.“

Lõuna-Eestist on mängus sees järgnevad aarded:

Valga maakond:

Sangaste loss

Taagepera loss

Tikste ürgorg

Kaksiklinn Valga-Valka

Barclay de Tolly mausoleum

Vanamõisa järv

Valga muuseum-seltsimaja

Võrumaa:

Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseum

Suur Munamägi

Vastseliina piiskopilinnus

Rõuge suurjärv

Ööbikuorg

Veetka talu

Tamme-Lauri tamm

Saatse surnuaed

Põlvamaa:

Hinni talu

Taevaskodade matkarada

Võhandu jõe ürgorg

Meenikunno raba

Eesti 100 aaret valiti 2015. aastal toimunud rahvahääletusel ja nende seas on nii kultuuri- kui looduspärandiobjekte. „Aarete hulgas on nii üldtuntuid nagu Pirita klooster, aga ka peidetud aardeid nagu Poruni ürgmets Alutagusel, kuhu viib vaid üks tee,“ ütles Lippus.

Mängu mängimiseks tuleb nutitelefoni kasutades minna www.eesti100aaret.ee. Lisaks ajaloole leiab mängu veebilehelt aarete kohta käivaid lugusid ja legende.

Eesti 100 aarde mängimine kestab kuni 2019. aasta sügiseni. Kõik mängijad, kes on kogunud rohkem kui 1/10 maksimaalsest punktisummast ehk 70 punkti, osalevad mängu jooksul toimuvates loosimistes, mille käigus on võimalik võita auhindu.

Avastusmäng Eesti 100 aaret on valminud muinsuskaitseameti eestvedamisel kingitusena Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

2018. aastal möödub 100 aastat Eesti Vabariigi loomisest. Lähem info juubelisündmuste kohta www.EV100.ee.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles