Kommentaar: Platsid peolisi täis, rohkem ei mahtunud

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Erakogu

Jaanilaupäeval Lõuna-Eestis ringi sõites nägin väikseid suitsusilmi iga küla kõrgema künka otsas. Teed olid kõikjal märjad, aga vihmahoogude vahel oli võimalik ka kuivalt jaanikule pääseda ja pidu pidada. Kümned ja sajad jaanipeolised tähistasid võidupüha. Lauldi ja tantsiti rahvuslikus vaimus.

Eestimaa jaanitulesid vaadates meenus protestivaimust kantud ja järjekordse aktsiisimaksu vastase kampaaniana välja reklaamitud jaanituli Valka laululaval. Inimesi see järjekordselt kõnetas – nagu ka kampaania «Maksud sõidavad Lätti».

Lätlased korraldasid koos Valga ja Valka linnaga suure tasuta kontserti ning müüsid õlut 1,5 euroga. Väliürituse kohta üliodavalt, sisuliselt poehinnaga.

«Kuidas läks?» küsisin eile korraldajatelt ja sain vastuseks, et rohkem poleks rahvast laululavale mahtunudki. «Väljak oli otsast otsani peolisi täis, paar-kolm tuhat inimest kindlasti. Eestlasi ja lätlasi oli hinnanguliselt ühepalju.» Niisiis köidavad odavad vägijoogid lõunanaabrite juures eestlasi jätkuvalt.

Kui mõni arvas, et alastijooks jaanipäevahommikuse päiksetõusu aegu on müüt, siis nii see polnud.

Kui mõni aga arvas, et alastijooks jaanipäevahommikuse päiksetõusu aegu on müüt, siis nii see polnud. Tegu on lätlaste kombega. Kui palju seekord Valkas selles jooksus eestlasi osales, polnud korraldajate sõnul võimalik tuvastada.

Mõned faktid veel. Purjus liiklejad püstitasid viimase viie aasta kurva rekordi ning politsei eemaldas jaanilaupäeval liiklusest 64 joobes juhti. Neist kolmel lasub narkootikumide pruukimise kahtlus, ülejäänud 61 olid alkoholi tarvitamise tunnustega.

Päästjad hindasid möödunud jaanipühi tavapäraseks. Väljakutseid oli õhtuti ja öösiti veidi enam kui muidu, peamiselt käidi kustutamas järelevalveta lõkkeid ning rahustamas naabreid.

Lõuna-Eesti suurimad peod olid Valga-Valka ühine jaaniõhtu, Pühajärve jaanituli ja Metsavenna talu jaanik. Kurb intsident juhtus Pühajärvel, kus laagriplatsi kõrvalt leiti hätta jäänud paarinädalane metskitsetall, kes hiljem suri.

Päästjad käisid kustutamas järelevalveta lõkkeid, tules või vees keegi jaaniööl ei hukkunud. Sarnaselt kaine grupijuhi üleskutsega kutsus päästeamet tänavu elanikke hakkama oma seltskonna jaanilõkke valvuriks. Tundub aga, et tuld valvab jaanikute ajal ilmataat, sest viimast vihmavaba jaaniõhtut on keeruline meelde tuletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles