Riigihalduse minister Janek Mäggi Valgas: sünnitusosakonna sulgemist ei kompenseeri miski

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihaldusminister Janek Mäggi.
Riigihaldusminister Janek Mäggi. Foto: Konstantin Sednev

Valgas visiidil viibiv riigihalduse minister Janek Mäggi kohtus täna hommikupoolikul Valga, Tõrva ja Otepää omavalitsusjuhtidega, et ühiselt arutada Valgamaa põletavamaid probleeme ja arenguvõimalusi.

Juba mitmeid omavalitsusi külastanud Mäggi tõdes, et ääremaade probleemid on suuresti sarnased. Korduvalt on jutuks tulnud teede seisukord ning töökohtade loomise vajadus, samuti tarve kaasaegsete elamispindade järele. Samas tunnistas hiljuti Ruhnut külastanud minister iga piirkonna eripära ning sellega arvestamise vajadust.

Ministri ja valdade juhtide arutelul tõstatus tulise teemana Valga haigla sünnitusosakonna sulgemine. Leiti, et piirkondi pole koheldud võrdsetel alustel ning ka Valgas oleks pidanud sarnaselt Põlvaga teenused vähemalt ajutiselt säilima.

Mäggi rõhutas, et otsus sünnitusosakonna sulgemiseks tuli TÜ kliinikumi juhtkonna poolt, kuid nõustus, et samm mõjutab oluliselt piirkonna arenguvõimalusi ning on vaid üks sümptom suuremast regionaalpoliitilisest haigusest. “Sünnitusosakonna sulgemist ei kompenseeri miski.” võttis Mäggi olukorra kokku.

Omavalitsuse esindajad tõid ühena probleemidest välja ka turutõrke kinnisvaraturul, kus valitseb ühtaegu kasutuseta hoonete küllus kuid samas ei võimalda kinnisvara madalad hinnad eluaseme soetamiseks ega ettevõtlusega tegelemiseks laenu saada. Minister tõdes, et olukord võib vajada riikliku reguleerimist, kas täiendava laenugarantii või muude meetmete kaudu. Kohtumisel arutati ka kruusateede olukorda ning võimalusi raudteeliikluse arendamiseks.

Korduvalt jõuti  arutelu käigus ka Eesti ja Läti piiriülese koostöö küsimuseni. Valga esindajad rõhutasid vajadust riiklike teenuste piiriüleseks rahastamiseks ning Valka/Valka eritsooni loomiseks, mis rõhutaks piirkonna eripära, optimeeriks teenuseid, soodustaks ettevõtlust ning annaks tõuke turismi arengule.

Mäggi lubas oktoobri alguses Valka naasta ning kutsuda koos enesega piirilinna visiidile ka peaminister Jüri Ratase ning sotsiaalminister Riina Sikkuti. Kavandamisel on ka laiapõhjaline Eesti, Läti ja Leedu riigijuhtide kohtumine Valgas. Käesoleva visiidi raames külastab Janek Mäggi veel ka Valga haiglat ja Kutsehariduskeskust ning tutvub kohalike ettevõtjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles