Näitus Valgas süveneb oma ja võõra suhetesse

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma ja võõra teemale keskenduv näitus avatakse Valga muuseumis, mis asub väljaspool kaasaegse kunsti skeenet.
Oma ja võõra teemale keskenduv näitus avatakse Valga muuseumis, mis asub väljaspool kaasaegse kunsti skeenet. Foto: Arvo Meeks

Valga muuseumis avatav näitus «Ühest dialektikast teise» uurib üsnagi detailsel tasandil ning kunstniku kogemustest lähtuvalt oma ja võõra vahelisi suhteid, laiemalt kuuluvuse ideed kui sellist.

Nõnda toob autor Bita Razavi kokku kunstnikud ja mittekunstnikud – need, kes kuuluvad institutsionaalsesse kunstiskeenesse, ja need, kes sinna ei kuulu. Samuti kohtuvad näitusel need, kes kuuluvad Euroopasse, ja need, kes ei kuulu.

Näitusel on fotoseeria, millega alates 2013. aastast Eestis elanud Razavi uurib neid tegevusi või visuaalseid elemente, mis asetavad ta kategooriasse «Teine». Kõrvuti sellega eksponeeritakse fotosid Balti riikide mahajäetud majadest, mille omanikest on tõenäoliselt saanud võõrad mõnes teises riigis.

Eraldi tööna on Razavi toonud galeriisse Läti ja Eesti mittekunstnikud, kelle teosed asetuvad kõnealuse näituse kaudu kaasaegse kunsti konteksti. Näitus ise toimub aga Valga muuseumis, mis asub väljaspool kaasaegse kunsti skeenet.

Bita Razavi elab ja töötab Helsingis, Soomes ja Metsakivis, Eestis. Tal on olnud isiknäitused Soomes, Saksamaal, Iisraelis, Iraanis ja Rootsis. Näitus Valga Muuseumis on ühtlasi tema esimene näitus Eestis, kus ta on osaliselt elanud alates 2013. aastast. Razavi oli 2017. aastal esimene Oskar Öflundsi Fondi suurpreemia laureaat.

Näitus on osa kollektiivsest uurimusest «Sada Paplit» ning seda toetab Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse EV100 kunstiprogramm «Rändajad ja kohanejad – kogukondade lood üle Eesti».

Näitus avatakse Valga muuseumis kolmandal juulil kell 16 ning see lõpeb kolmandal augustil 2018. Külalisesinejateks on Elīna Sundukova, Lauri Laanisto, Mart Paadik, Voldemārs Šķēle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles