Räpinas avati jutupeatus

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jutupeatus meenutab Aapo Ilvese näidendit, mis räägib Räpina vallast pärit Hermann Julius Schmaltzist, kelle looming on näiteks ka laul «Sauna taga tiigi ääres».
Jutupeatus meenutab Aapo Ilvese näidendit, mis räägib Räpina vallast pärit Hermann Julius Schmaltzist, kelle looming on näiteks ka laul «Sauna taga tiigi ääres». Foto: Andrus Karpson

23. juunil Räpina jaanikul paigaldati pidulikult Miikaeli kiriku ette järvepromenaadile kirjaniku Aapo Ilvese osalusel tema kirjutatud näidendi «Ööpik Võhandu kaldalt» jutupeatuse silt.

«Ööpik Võhandu kaldalt» räägib kunagisest kohalikust hitikirjutajast Hermann Julius Schmaltzist.

Miks valiti jutupeatuseks just see koht? Ilves ütles, et see on väga hea koht, kuna sealt paistab üle järve pastoraat, kus etendati 2002. aastal Hermann Julius Schmalzist rääkivat lugu. «Tundus, et Schmalzile meeldis, sest ilmad olid head ja meil läks üle mõistuse hästi näidendiga,» ütles Ilves ja viipas üle jõe ühele punakaslillale hoonele. Seal asus kunagi Räpina sünnitushaigla, kus kirjanik sündis.

«Sinna, kunagi, kui ma olen läinud, panete te koleda pruuni sildi «Aapo Ilvese sünnikoht» ja siis on küll kõigil piinlik. Aga jutupeatus on avatud – skännige koodi, minge veebilehele, lugege raamatuid, pidage jaanipäeva, mäletage Hermann Julius Schmaltzi, laulge tema laule, laulge minu laule. Rokenroll ei sure iial!» lausus Ilves.

JutuPeatus on sündinud Tartu Oskar Lutsu nimelise linnaraamatukogu soovist teha üks üllatus – kingitus Eesti vabariigile ja meile kõigile selle 100. sünnipäeva puhul. Sellepärast on ka silte ja teoseid 100.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles