Tasuta sõit läks lahti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasest on sõit kõigil maakonnaliinidel Põlva-, Võru- ja Valgamaal tasuta, samuti hulgal kaugliinidel. Valgamaal pääseb bussi ilma ühegi nõudeta, Põlva- ja Võrumaal tuleb hankida kaheeurone sõidukaart.

Valgamaal jääb nii maakonna- kui tasuta kaugliinidel kehtima nullpilet.Valga ja Tõrva piirkonda teenindavates Atko Bussiliinide sõidukites pole isegi validaatoreid, kus sõidukaarti registreerida. Igaüks võib bussi astuda ja sõidukijuht väljastab talle tasuta pileti soovitud kohta. Täpselt nii toimitigi nelja inimesega, kes eile kella 10 ajal sõidusooviga Valga jaamast Elvasse suundunud bussi sisenesid.

Paljud on veel teadmatuses

«Esialgu valitseb veel teadmatus: pole veel sada protsenti kindel, et saabki tasuta sõita,» tunnistas bussi oodates Eha Mandel, kes rahvakultuuri keskuse töötajana sageli reisib. Eile aga sõitis ta Tsirguliinasse – maakoju.

Mandel on ka sage rongikasutaja. Seda, et ta tasuta sõiduvõimaluse tõttu aga rohkem bussi kui rongiga sõitma hakkaks, ta lubada ei julgenud. «Kõik sõltub kellaajast.»

Tasuta bussisõitu Mandel enda sõnul pigem ei poolda. Ta leiab, et omavalitsustel peaks bussiliikluse rahastamisel omaosalus olema.

Väga suurt rõõmu arvatava tasuta liiklemisvõimaluse üle ei avaldanud ka Laatresse suundunud Ilme Paluste. «Peaasi, et kohale saab,» oli tema arvamus.

Elvasse sõita soovinud pensionär Maile tuli aga tasuta bussisõidu võimalus rõõmsa üllatusena. «Ma sain aru nii, et teise maakonda sõites peab ikka midagi maksma. Päris hea, et rongist maha jäin.»

Mai arvas, et tasuta sõiduvõimalus võib teda rongile bussi eelistma panna küll. «Ikka hea, kui saab mõnd otsa tasuta sõita.»

Bussijuht Dmitri Malõšev oli uue töökorralduse suhtes samuti positiivselt meelestatud. «Kõik on seni ka kenasti kulgenud. Tore on inimestele tasuta sõiduga rõõmu valmistada.»

Sama süsteem kui Valga ja Tõrva piirkonnas, on ka Hargla piirkonda teenindava Hargla Masinaühistu bussides.

Otepää piirkonda teenindaval Gobusil on olemas validaatorid, mille abil saab sõidu registreerida Go Busi kaardi või ühiskaardiga. Reisija, kel neid pole, kaarti ostma ei pea ja saab bussijuhilt nullpileti.

Ühiskaardi saab ka postkontorist

Tasuta sõit laieneb osale kaugliinidest, mis ületavad maakonnapiire – nagu ka eelpool mainitud Valga ja Elva vahel kulgeva bussiliini puhul. Nendel kaugliinidel Valgamaa ühistranspordikeskuse tegevjuht Liia Rätsepa sõnul samuti nullpiletisüsteem ehk ühiskaarti ostma ei pea.

Põlva- ja Võrumaal tuleb nii tasuta kaugliinidel kui maakonnaliinidel sõiduks osta kaheeurone ühiskaart, mis edaspidi võimaldab tasuta sõitu. See on ristkasutatav kõigis tasuta sõidu üle võtnud maakondades. Ühiskaardi saab osta bussijuhilt. Lisaks bussile saab ühiskaarte Põlvas osta postkontorist.

Kagu ühistranspordikeskuse juhatuse liige ja logistik Sander Saar lootis, et piletisüsteeme müüv ettevõte Ridango saab varsti kokkuleppele ka kaartide Võru postkontorisse müükituleku osas. «Kõik, kellel on praegu kaardid olemas, uut ei pea ostma. Nullpilet väljastatakse sel juhul, kui bussijuhil ei ole mingil põhjusel inimesele kaarti müüa,» lausus Saar.

Seega ei pääse bussi ainult juhul, kui inimesel pole ühiskaarti ega raha selle ostuks.

Sõit on vaja registreerida validaatori abil, et liiniveo korraldajad saaksid bussiliini käigushoidmise vajalikkuse hindamiseks statistikat liinil reisijate arvu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles