Kohus keelas ministeeriumil Lõuna-Eesti Hooldekeskuselt toetust tagasi nõuda (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooldekeskuse juhi Ülo Tuliku sõnul näitab järjekordne positiivne kohtuotsus, et rahandusministeeriumi tegevus on olnud läbimõtlematu ning ministeeriumi ametnikud võtnud endale Eestis kohtu rolli.
Hooldekeskuse juhi Ülo Tuliku sõnul näitab järjekordne positiivne kohtuotsus, et rahandusministeeriumi tegevus on olnud läbimõtlematu ning ministeeriumi ametnikud võtnud endale Eestis kohtu rolli. Foto: Heino Käos / Valgamaalane

Tallinna Halduskohus rahuldas eile, 3. juulil Lõuna-Eesti Hooldekeskuse taotluse rahandusministeeriumi otsuse osas ja keelas ministeeriumil enne kohtuvaidluse lõppu ettevõttele määratud toetust tagasi nõuda.

10. mail 2018 otsustas rahandusministeerium tühistada oma eelmisel aastal tehtud otsuse, millega andis Lõuna-Eesti Hooldekeskusele Võisiku Kodu 240 elanikule uute ja tänapäevaste kodude ehitamiseks toetust, ja nõudis toetuse tagasi.

Hooldekeskuse juhi Ülo Tuliku sõnul näitab järjekordne positiivne kohtuotsus, et rahandusministeeriumi tegevus on olnud läbimõtlematu ning ministeeriumi ametnikud võtnud endale Eestis kohtu rolli. Tuliku hinnangul mõistavad ametnikud ettevõtteid süüdi esialgsete uurimismaterjalide põhjal.

“Rahandusministeerium on jõudnud mingil moel järelduseni, et kui politsei esitab kahtlustuse, siis on kahtlustatav kohe ka süüdi. Rahandusministeerium on enda otsuses märkinud selgelt, et tuginetakse kriminaalasja materjalidele, midagi muud uurida ei ole vaja. Nii peab riigilt toetuse saanud isik tagasi maksma toetuse vaatamata sellele, et on võimalik, et tema suhtes esitatud kahtlustusest loobutakse või ta õigeks mõistetakse,” ütles Tulik pressiteate vahendusel.

“Kõige suuremad kannatajad kogu selle naeruväärse süüdistuse juures on sealjuures Võisiku Kodu praegused 240 elanikku, kes lootsid sel aastal jõulusid juba uutes mugavates kodudes pidada. Kui meie süüdistamine riigi poolt jätkub veel pikalt, siis venib uute hooldekodude valmimine mitu aastat,” sõnas Tulik.

“Lisaks tasub rahandusministeeriumi ametnikel väga tõsiselt arvestada võimalusega, et kui kunagi tuleb kriminaalasjas lõplik kohtuotsus meie kasuks, siis kindlasti nõuame me riigilt kogu tekitatud kahju tagasi,” täiendas Tulik.

Rahandusministeeriumi välisvahendite rakendamise osakonna juhataja Urmo Merila ütles, et ministeerium pole esialgu jõudnud kohtu otsuse osas seisukohta võtta. "Kujundame oma seisukoha arvatavasti esmaspäevaks. Meil on 30 päeva hetkel aega vastata. Tavaliselt küll otsustame kiiremini."

Varasemalt peatas veebruaris Tallinna halduskohus ministeeriumi otsuse hooldekeskusele väljamaksed peatada. Seepeale otsustas ministeerium tühistada algse rahastusotsuse ja toetuse tagasi nõuda.

Hooldekeskus sai Euroopa regionaalarengu fondist 6,46 miljonit eurot, et ehitada Jõgevamaal asuva Võisiku Kodu 240 elanikule uued eluasemed mitmes Eesti paigas. Muu hulgas pidid moodsad 30kohalised peremajad psüühilise erivajadusega inimestele kerkima Räpina ja Antsla valda.

08.11.17 esitas politsei kahtlustuse, et toime on pandud soodustuskelmus, kaks päeva hiljem teatas rahandusministeerium, et kriminaalmenetluse tõttu on kahtluse alla projekti abikõlblikkus ja peatas maksed.

Rahandusministeeriumi kommentaar

Ott Heinapuu, rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist:

"Lõuna-Eesti Hooldekeskus on kohtus vaidlustanud rahandusministeeriumi otsuse jätta rahuldamata ettevõtte vaie toetuse tagasinõudmise otsusele. Halduskohus on praegu otsustanud üksnes kaebuse menetlusse võtta ning rahuldada esialgse õiguskaitse taotluse. Asja sisuline arutamine kohtus ei ole veel alanud ja seetõttu on ennatlik pidada rahandusministeeriumi otsust läbimõtlematuks või väita tõsikindlalt selle vastuolu seadusega.

Rahandusministeeriumi ülesanne on veenduda, et Euroopa Liidu toetust kasutatakse õiguspäraselt. Olemasoleva info põhjal oleme veendunud, et toetuse saaja on rikkunud Euroopa Liidu õigust ja Eesti seadusi, mille alusel on toetust antud. Toetuse andmise tingimused on kõigile järgimiseks ja oluline on tagada toetuse andmisel läbipaistvus ja aus konkurents.

Kriminaaluurimine on asja teine eraldiseisev külg, millega hinnatakse, kas toetuse kasutamisega seoses on toime pandud ka kuritegu. Selle selgitab kriminaalmenetluses välja kohus. Säärased juhtumid on väga haruldased: uurimisasutuste huvi pälvib 10-20 projekti kümneaastase struktuurifondide rakendamise perioodi kohta, mille jooksul saab toetust rohkem kui 15 000 projekti.

Võisiku Kodu praegused elanikud muretsema ei pea. Rahandusministeerium on hoolitsenud selle eest, et Võisiku Kodu elanikele leitakse võimalused kodude rajamiseks. Selleks on juba tehtud koostööd AS Hoolekandeteenustega, kes hoolitseb ka uute kodude rajamise eest."

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles