Valga vald sai uue sümboolika (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga uus lipp
Valga uus lipp Foto: Valga vallavalitsus

2017. aasta lõpus Valga linna, Õru, Tõlliste, Taheva ja Karula valla ühinemise teel moodustunud Valga vald sai uue lipu. Valla vapp on kasutuses alates käesoleva aasta 25. maist, mil vallavolikogu sümboolikakavandid kinnitas.

Lipu kavand vajas aga Riigikantselei ettepanekul enne kasutusele võtmist mittesisulisi täiendusi ning täpsustust kirjelduse osas. Riigikantselei lõplik kinnitus vapi- ja lipukavandi kasutamise kohta jõudis Valga vallavalitsuseni käesoleval nädalal. Selle kohaselt vastavad Valga valla vapi- ja lipukavand seaduses sätestatud tingimustele ning need saab kehtestada ja kasutusele võtta Valga valla sümbolitena.

Lipu kirjeldus: Valga valla lipp – rohelisel väljal on hõbedane põikpalk ning südapunktis Valga valla vapp.

Selgitus: Valga valla lipp põhineb valla südameks oleva Valga linna ajaloolisel kolme triibuga lipul, mille keskmesse on paigutatud valla kuldse äärisega vapp. Looduslähedust, elujõudu, nooruslikkust ja viljakust sümboliseeriv rohelise põhitooniga lipupõhi rõhutab Valga ajaloolist staatust kunagise Liivimaa kubermangu kreisi- ja nüüdse vallakeskusena, mille ümber on koondunud neli liitunud valda. Kokku viit liitunud piirkonda sümboliseerivad rohelised okaspuutaimed lipu keskmesse paigutatud vapi kuldsel äärisel. Valga linna lipu ja uue valla vapi ühendamine rõhutab piirkonna ajaloolist ja õiguslikku järjepidevust ning terviklikkust, koondades vana ja uue haldusjaotuse sümboolseks visuaalseks tervikuks.

Valga valla sümboolika leidmiseks kuulutati välja avalik konkurss, kuhu laekus kokku 37 võistlustööd. Valla sümboolikakomisjon valis tööde seast välja neli tööd, mis pandi rahvahääletusele. Hääletuse tulemused jagunesid järgnevalt:

    Vapi ja lipu kavandi I koht, töö märksõnaga „Bathory", autor Priit-Friedrich Lillemaa.

    Vapi ja lipu kavandi II koht, töö märksõnaga „Lõunavärav", autor Rena Süsta.

    Vapi ja lipu kavandi III koht on jagatud kahe töö vahel, tööd märksõnaga „Mmeri", autor Liina Kald ja märksõnaga „Digital KRUX", autor Aleksander Andrejev.

Enim hääli sai kavand „Bathory", mis kujutas sümboolikal Valga linna vapilt tuntud mõõgaga käe motiivi. Vastavalt sümboolikakonkursi reeglitele ei tohi konkursi järgselt kasutusele võetav sümboolika olla äravahetamiseni sarnased mõne teise, konkursiga mitte seotud Eesti omavalitsuse, haldusterritoriaalse üksuse või asutuse sümboliga. Samuti peavad omavalitsussümbolid Eestis olema kooskõlas heraldika põhinõuetega. Seetõttu tuli enim hääli saanud vapi ja lipu kavand saata Riigikantseleile arvamuse andmiseks ning  kavandis viidi sisse nõutud parandused. Kuigi vapi sai vald kasutusele võtta juba varem, andis Riigikantselei Valga valla lipule kinnituse alles käesoleval nädalal.

Uue sümboolika kasutamist reguleerib Valga valla põhimäärus. Sellele vastavalt kasutatakse valla vappi volikogu ja vallavalitsuse pitsatitel ja dokumendiplankidel, samuti valla autasudel, meenetel, tänukirjadel, ümbrikel ja trükistel. Vappi kujutatakse ka volikogu ja vallavalitsuse hoonete siltidel ning valla piiritähistel. Valla lipp heisatakse alaliselt valla haldushoonetel või hoonete juures olevas lipumastis. Lipu võib heisata ettevõtete, asutuste ja ühenduste hoonetel ning elamutel riigilipu heiskamise päevadel, pidulikel sündmustel, avalikel üritustel, samuti perekondlike sündmuste puhul. Valla lipu heiskamisel lähtutakse Eesti lipu seadusest. Vallavalitsus võib anda loa valla vapi ja valla lipu kujutise ning värvikombinatsiooni kasutamiseks ka muudel eesmärkidel.

Valga vapp
Valga vapp Foto: Valga vallavalitsus

Vapi kirjeldus: rohelisel kilbil on vasakult hõbedasest pilvest välja ulatuv saablit hoidev hõbedane soomustatud kõverdatud käsi; kilpi ääristab kuldne raam viie rohelise okaspuutaimega.

Selgitus: Valla keskuseks olev Valga asula sai linnaõigused aastal 1584 ning ajalooline Valga linnavapp pärineb aastast 1590. Sellel kujutatud saablit hoidev käsi on viide linnaõiguste andjale, kelleks oli Poola kuningas Stefan Bathory. Äärisel kujutatud okaspuutaimed pärinevad Valga linnaga liitunud omavalitsuste sümboolikast, märgivad metsa- ning jahimajandust ja viitavad viiele ühinenud omavalitsusele. Vapikilbi roheline värvus sümboliseerib elujõudu, looduslähedust, nooruslikkust ja viljakust. Hõbedane tähistab puhtust, lootust ja vaimuvalgust ning kuldne on küpse vilja, õnne ja auväärsuse sümbol.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles