Laat tutvustab vana-tori hobuseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor.
Pildil MTÜ Vana-Tori Hobuse Ühingu juhatuse liikme Ute Wohlrabi täkk Heliodor. Foto: Erakogu

Laupäeval korraldab vana-tori hobuse säilitamisega tegelev sakslanna Ute Wohlrab Kuigatsis kevadlaada, mis mõeldud kõigile hobusesõpradele.

«Eesmärk on tõmmata tähelepanu vana-tori hobusele ja pakkuda huvitavat ajaveetmisvõimalust,» selgitas Wohlrab.

Kella 11 kuni 16 tutvustab ta Hargo talus tasuta üritusel igal täistunnil hobuseid, müügil on eesti kunstnike sepistatud amuletid, antiikesemed, hobusekujulised seebid, käsitöö ning sadulatekid, päitsed ja hobusemaiustused hobusesõpradele, lisaks õnneloos.

Samuti pakub Wohlrab isetehtud limonaadi ja eriretsepti järgi valmistatud suupisteid. «Teen kooki, mis oli minu lapsepõlves iga lapse sünnipäevalaual. Mis see on ja kuidas seda teha, näevad inimesed kohapeal,» lausus ta.

Wohlrab kinnitas, et viimasel ajal on huvi vana-tori hobuse vastu tõusnud. «Inimesed kirjutavad ja helistavad mulle tihti ning toetavad meid. Probleemist laiemalt rääkimine on vilja kandnud.»

Vana-Tori Hobuse Ühingusse on astunud näiteks saatejuht Maire Aunaste, näitleja Hannes Kaljujärv ja laulja Siiri Sisask. Ühingu siht on vana-tori hobusele tõuraamat saada.

Eesti kultuuripärandisse kuuluv vana-tori hobune on raske soojavereline hobune. Ühingu andmetel on seda tüüpi hobuseid alla 200, puhasaretatuid umbes 70, mistõttu on hobused väljasuremisohus.

Puhasaretatud vana-tori hobuseks loetakse looma, kelle põlvnemisse pole pärast 1945. aastat teistest hobusetõugudest võõrverd lisatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles