Viis viga, millega rallikülastajad end ja teisi ohtu seavad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetus toob käänulistele Lõuna-Eesti kruusateedele ohtralt ralliautosid.
Nädalavahetus toob käänulistele Lõuna-Eesti kruusateedele ohtralt ralliautosid. Foto: Paul Poderat/ Valgamaalane

Nädalavahetus toob käänulistele Lõuna-Eesti kruusateedele ohtralt ralliautosid. 13-15. juulil toimub Rally Estonia. Turvalisuse tagamiseks teeb võistlustel tööd 172 G4S Staff töötajat. Turvaettevõte palub rallifännidel suhtuda tõsiselt julgestajate juhistesse, sest need on otseselt seotud publiku ohutusega.

G4S toob välja peamised probleemid, millega rallikülastajad on end aastate jooksul erinevatel rallidel ohtu seadnud.

1. Emad-isad, kes koos lastega üle ralliraja jooksevad. Kahjuks juhtub seda Eestis toimuvatel rallidel igal aastal, kui ralliauto lähenedes otsustab mõni perekond ootamatult üle tee joosta. Sellega pannakse ohtu oma pere, rallisõitjad kui ka teised pealtvaatajad. Kui on tarvis teisele poole rallirada saada, siis küsi turvatöötajalt abi, et leida ohutum koht ja aeg teeületuseks.

2. Keelualas viibimine ning turvalintide ja keelumärkide eemaldamine. Enne starti kontrollitakse rallirada põhjalikult üle ja tähistatakse see turvalintide ning keeluala märkidega. Ikka selleks, et igal pealtvaatajal oleks selge ülevaade, kus on ohtlik ja kus ohutum olla. Kahjuks astuvad osad rallisõbrad parema pealtvaatamiskoha nimel keelualasse, kus teelt välja sõitvale ralliautole ette jäämise risk on väga suur. Ning eemaldatakse isegi rajamärgistust. Sellega seatakse ohtu iseend ja ka teisi pealtvaatajad.

3. Turvatöötaja märguannete eiramine. Turvatöötaja ehk rajajulgestaja ülesanne on hoida rallikülastajate turvalisust. Vilega annavad nad märku saabuvast ralliautost ja sekkuvad, kui pealtvaataja läheb keelualale või ohustab oma käitumisega ennast ja teisi pealtvaatajaid. Paraku on alati inimesi, kes neidmärguandeid eiravad, tekitades sellega ohtliku olukorra.

4. Liigne alkoholi tarvitamine. Alkoholijoobes inimeste ohutaju on nõrgenenud. Samuti ei taha purjus seltskonnad sageli turvatöötajate korraldusi kuulda võtta. Mõistlik on leppida kokku kaine grupijuht, kes oma sõprade järele valvab ja kiirelt sekkub, kui keegi oma käitumisega üle piiri läheb.

5. Teede kinniparkimine. Loomulikult tahab igaüks oma autole kõige mugavamalt ligipääsetavat parkimiskohta. Need, kes pargivad oma sõiduki keelualale, takistavad operatiivsõidukite ligipääsu abivajaja juurde. Järgi liiklusmärke ja liiklusreguleerijate juhiseid. Sedasi hoiad tee vaba nii pääste-, kiirabi kui ka politseisõidukitele.

G4S soovib kõigile autospordisõpradele turvalist ja elamusterohket rallit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles