Eesti Energia soovib lähiajal elektri hinda tõsta

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid. Foto on illustratiivne.
Elektriliinid. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Energia esitas konkurentsiametile analüüsimiseks põlevkivi ja elektrienergia uued hinnad. Need jõustuvad kõige varem 2012. aasta alguses.

«Viimasel kahel aastal kasvasid keskkonna-, saaste- ja ressursitasud keskmiselt 20% aastas, kuid põlevkivi ega elektri hinda ei ole seoses sellega muudetud. 2012. aastal kasvavad keskkonnatasud veel 20 protsenti, mis tingib vajaduse viia põlevkivi ja elektri hinnad kasvanud kuludega vastavusse,» sõnas Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

Seni viimane elektrihinna muudatus toimus 2009. aasta augustis, siis langes elektri hind 6,4%. Kuna elektri hind moodustab kodukliendi elektriarvest ligi kolmandiku, langes kodukliendi keskmine elektriarve 3,6%.

Eesti Energia on firma esindajate kinnitusel viimasel kolmel aastal tõstnud märgatavalt põlevkivi kaevandamise ja elektritootmise efektiivsust ning saavutatud püsikulude kokkuhoid võimaldas vältida elektrihinna tõusu 2010. ja 2011. aastal.

«Eesti Energia on panustanud oluliselt keskkonnamõju vähendamisse, investeerides Narvas väävlipüüdmisseadmetesse, kasvatades tuha, killustiku ja aheraine müüki ehitussektorile, kuid maksude kiire kasv viib kokkuvõttes siiski kulude kasvuni,» selgitas Kaasik.

Oluline mõju elektri hinnale on tema sõnul ka energia hinnatõusul. Suurima mõjuga on siin erimärgistatud diislikütuse kaotamine põlevkivi transpordil, mis tõstab kütuse hinda 43%. Lisaks on 2009. aastaga võrreldes nafta hind tõusnud ligi 150%, millel on mõju nii transpordikuludele kui elektrijaama kütusekuludele.

Kui konkurentsiamet taotluse kinnitab, muutuvad ka lõpptarbija elektrienergia hinnad ja võrgutasud. Kõikide muudatuste tulemusena tõuseks taotluse kinnitamise puhul levinuimas Kodu 1 hinnapaketis elektritarbija keskmine igakuine elektrienergia arve 2012. aastal umbes 1,6 eurot ehk ligi kuus protsenti.

Alates 2013. aastast avatud turu tingimustes konkurentsiamet enam elektrienergia hinda ei kooskõlasta. Võrguteenuse hinna kooskõlastamine jätkub ka pärast elektrituru avanemist. (VM)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles