Eesti Energia koostootmisjaamale asetatakse nurgakivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlamaja Valkas Rūjiena tänaval
Katlamaja Valkas Rūjiena tänaval Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna asetatakse Lätis Valka linnas nurgakivi koostootmisjaamale, mille rajamise taga on Eesti Energia.

Ettevõte omandas 90protsendilise enamusosaluse Läti firmas Bioenergo Kompanija (VBEK), mille uueks nimeks sai Enefit Power & Heat Valka. Valka linnale kuulub 10 protsenti ettevõttest.

«Kohalike väikeste koostootmisjaamade arendamine ja neisse investeerimine on oluline. See võimaldab alandada tarbijate jaoks soojuse hinda, kindlustada väikeasulate elektrivarustust ja vähendada elektri ülekandekadusid,» sõnas Eesti Energia elektri ja soojuse tootmise valdkonna juht Raine Pajo.

Uus biokütusel, peamiselt hakkpuidul, saepurul ning turbal töötav jaam hakkab soojust ja elektrit tootma Valka linna elanikele.

Peetakse läbirääkimisi ka Valga linna soojusega varustamise üle, mis tagaks Eesti Energia hinnangul Valga elanikele konkurentsivõimelise hinnaga soojuse. Lisaks lubab see Eesti Energial tänu kohalikule elektritootmisele vähendada ülekandekadusid. Firma kommenteeris samas, et praegu on see vaid ideetasandil.

Ka Valga linnapea Kalev Härk on idee suhtes ettevaatlik. Tema sõnul oleks selle realiseerimine võimalik kõige varem 10-15 aasta pärast. Tema sõnul on selgusetu, kes teeks investeeringud näiteks kaugküttevõrgustike ühendamisse.

Olemasoleva soojusettevõtte ning uue jaama investeering ulatub 10 miljoni euroni. Jaam valmib järgmisel aastal ning selle elektriline võimsus saab olema 2 MW, soojuslik võimsus 8 MW.

Nurgakiviüritus toimub Enefit Power & Heat Valka territooriumil aadressil Rūjiena tänav 5.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles