Pedelil võib taas luiki näha

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luiged 14. juulil Valgas Pedeli jõel
Luiged 14. juulil Valgas Pedeli jõel Foto: Jaan Rapp / Lõuna-Eesti Postimees

Kaksiklinna Valga-Valka veekogudel on juba aastaid ikka luiki näha olnud. Viimasel paaril aastal on linnud aga eelistanud piirilinna Läti poolt.

Laupäeval aga võis Valgas Pedeli jõel petangiväljakute lähedal näha kolme kühmnokk-luike. Linde ei häirinud ka väljakutel peetud võistlused, mis olid sinna kokku toonud hulga inimesi.

Paaril eelmisel aastal on luiged pesitsenud Valkas kaubanduskeskuse läheduses asuval tiigil. Kui nad tänavu sinna ei ilmunud, olid paljud Valka elanikud Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija ajakirjaniku Inga Karpova sõnul lausa ärevuses lindude puudumise pärast. "Nad on meil omalaadseteks linna maskottideks kujunenud," tõdes Karpova kevadel.

Siis aga avastas üks Valka loomakliiniku töötaja, et luiged pesitsevad Pedeli jõe kaldaroostikus kaksiklinna Valka poolel mitte kaugel kahe riigi piirist.

Et luiged end piirialal hästi tunnevad, tõestab muu hulgas see, et viimastel aastatel on nad saanud uhkustada arvuka järglaskonnaga. Nii võis mullu Pedeli jõe Läti poole peal näha koos vanematega liuglemas kuut luigepoega. Aasta varem võis aga Valgas Pedeli jõe ääres näha viie pojaga luigeperet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles