Kaupo Kutsar: taaraautomaadid on hetkel poolik lahendus

Jaan Rapp
, Valga vallavolikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Kutsar.
Kaupo Kutsar. Foto: Erakogu

Pandipakendisüsteem on andnud häid tulemusi puhtamate teeäärte ja metsaaluste näol. Samas just puhta keskkonna seisukohast vajab käesolev lahendus kaasajastamist.

Palju on kasutuses pakendeid mis ei ole Eesti Pandipakendi pakendiregistris registreeritud ja seetõttu ei võta taaraautomaadid neid ka vastu. Probleem on suurem piiriäärsetes maakondades, kus Lätist või siis Venemaalt ostetud pakendid jõuavad ikka metsa alla ja teekraavi.

Puhta keskkonna eest hoolt kandvad inimesed ei visanud ka enne pandipakendi juurutamist pudeleid autoaknast välja. Samas oleks enamus inimesi ehk siis maksumaksjaid nõus loovutama mingi pisikese summa puhtama keskkonna nimel.

Selleks tuleks seadusandja ja pandipakendiettevõttel, koostöös leida rahastamismudel kulude katmiseks, kus taaraautomaat võtaks vastu ka ilma märgiseta pakendid, kuid ei maksa selle eest tagastusraha. Sellega kaoks vajadus tarbijal pidada eraldi arvestust taara kogumisel ja ta saaks korjata kõik pudelid ja plekkpurgid ühte kotti ning viia ühte kohta.

Pakendikäitleja saaks iga Eesti tagastussüsteemis mitte osaleva pakendi eest, mingisuguse kokkuleppelise summa riigilt ja kõik peaksid olema rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles