Kasekese passiivmaja ehmatab kõrgete elektrinäitudega

Andre Hanimägi
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed Kaseke
Lasteaed Kaseke Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kasekese lasteaia projekteerijat üllatavad passiivmaja elektriarved, mis ületavad projektis ettenähtut mitu korda. Linnavalitsus on aga elektrinäitudega passiivmajas rahul.

«Mind tõesti üllatasid need elektriarved,» ütles Valgamaalasele maja ja ventilatsioonisüsteemi projekteerinud OÜ K&M Projektibüroo direktor ja insener Tiiu Loorman.

Valga linnavalitsuse ehitusjärelevalve vanemspetsialist Kenno Kaldoja toob välja, et lasteaia ülalpidamiskulud olid 2010. aastal 2007. aasta omadega võrreldes vähenenud umbes 10 000 krooni, kuigi lasteaia suletud netopind suurenes ligi 40% ning välja ehitati sundventilatsioon.

Tartu Ülikooli energiatõhusa ehituse tuumiklabori spetsialisti Jaanus Halliku sõnul on Kasekese sundventilatsioonil olnud aga mitmeid tõrkeid nagu kohatine ülekütmine ja ventilatsioonisüsteemi töögraafikute kustumine seadmetest. «Kokkuvõttes ei ole hetkel tegemist parima võimaliku lahendusega,» tõdes Hallik.

«Elektriarved on meeletud! Kuna Kasekesel on suur soojamahtuvus ja väga hea soojusisolatsioon, siis ei pea ventilatsioonisüsteem töötama hoone kütmiseks, kui lasteaed ei tööta,» toonitab ka Tiiu Loorman.

Sellega, et passiivmajas toimub ülekütmine, linnavalitsus ei nõustu. "Ventilatsioonisüsteem on töötanud korralikult. Seoses elektrikatkestustega on olnud häireid ventilatsioonisüsteemi töörežiimides," tõi Kaldoja välja.

Tiiu Loormani arvates võib peamiseks probleemiks olla süsteemi oskamatu kasutus. Ka Jaanus Hallik leiab, et maja soojustus, aknad ja õhupidavus on väga hea, kuid tõenäoliselt on ventilatsioonisüsteemi juhtimine lihtsalt kehv. "Kasekese puhul tundub olevat probleemiks konkreetse inimese puudumine, kes süsteemi ohjaks ja oleks selle õhuhulkadega katsetamise enda peale võtnud."

Linnavalitsus väidab, et ventilatsioonisüsteemi seadistab remonditööline ning ka lasteaia töötajad oskavad seda teha. Nii Tartu Ülikool kui ka projekteerija soovivad süsteemi üle vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles