Mees toob naistraktoristid lavalaudadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Jaska
Vello Jaska Foto: Valgamaalane

Täna õhtul etendub Palupera vallas tükk «Valgete pilvede lend», mis räägib naistraktoristide elu võlust ja valust nõukogude ajal.

«Noor traktoristist praktikant saadetakse põllukoolist maale, ta näeb seal vaeva oma vana laguneva traktoriga ja muidugi on ka romantikat, sest töökoja juhataja on tema endine kallim, kes teda on petnud,» rääkis Palupera aktivist Kalev Lõhmus, kes ise on partorgi ehk parteiorganisaatori rollis. «Noor tüdruk katsub kohaneda selles lokkavas kaoses, ehk kohati moraalitus kohas.»

Läinud aastal said Paluperas kokku naistraktoristid. Seal jäi õhku rippuma idee kirjutada naistraktoristidest. Kohaliku elu eestvedaja Kalev Lõhmus pöördus kirjanik Vello Jaska poole, et idee paberile jõuaks. Enne korjas Jaska kolhoosifolkloori kokku. Külateater Muhkel toob aga etenduse lavalaudadele.


«Kuna olen läbinisti maainimene, ning maast madalast nais- ja meestraktoriste näinud ning seda tööd teinud, siis need tegelaskujud on juba peas olemas,» lausus Jaska. «Tegevus toimub nõukogude okupatsiooni lõpuaastatel, kus inimesed julgevad juba vabamalt rääkida, et unistavad valgete pilvede ilmumisest Eestimaa taevasse.»

Proove on trupp teinud tihedalt viimased kuu aega, kuigi lugemisproove on tehtud juba märtsist saadik. Etendus toimub Astuvere külas Savi talu õuel.


«See koht on selles suhtes väga vahva, et igal õhtul on sel ajal sookured häält teinud. Kui see ka etenduses välja tuleks, oleks ääretult kena,» lausus Jaska. Lõhmus ise nimetab etenduvat tükki külajandiks.

Näidendi autor käis üleeile proovi vaatamas. «Tegelaskujud on ehedalt välja toodud, nii nagu nad mu vaimusilmas on,» kiitis ta trupi tööd. «Tõsised probleemid tuuakse välja tänu mahlakatele ütlemistele ning huumorile.»


Praktikant Kaire Kaaretera rolli mängib Mari-Liis Vanaisak ja tema ekskallima Volli Pihlaku rolli Aivar Pärli. Lavastaja on Anita Pavlova.

Sama teatritükk etendub ka järgmise laupäeva õhtupoolikul, kuid siis juba teiste näitlejatega ning Hummuli vallas Pallo talus, olles pühendatud valla 20. aastapäevale.

Teatritükk valmis kohaliku omaalgatuse projekti abil, samuti toetas seda Palupera vald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles