Politsei manitseb inimesi ettevaatlikkusele

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võru kriminaalteenistusele on viimasel ajal laekunud juba neli avaldust selle kohta, et inimesed on Interneti kaudu soovinud Inglismaalt osta kolme kuni viie aasta vanuseid kasutatud autosid, kandnud üle raha ja jäänud ilma nii rahast kui autost.

Skeem on lihtne: kannatanud leiavad Eesti või muu riigi kuulutuste portaalist sõiduki müügikuulutuse, kus märge, et ostjal tuleb võtta müüjaga ühendust e-posti teel. Järgneb kirjavahetus tehingu üksikasjades kokkuleppimiseks.

«Millegipärast ei tee inimesi ettevaatlikuks asjaolu, et sõidukeid pakutakse müügiks väga odavalt, mõnikord isegi turuhinnast 50 protsenti odavamalt. Inimesed kannavad raha üle, kuid sõidukit ei saa. Tegemist on olnud võrdlemisi suurte summadega, näiteks üks kannatanutest on üle kandnud 4800 eurot ja loomulikult pole ta autot saanud ning rahastki ilma,» tõdes politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Agu Lall.

Sarnaseid juhtumeid on tema sõnul üle Eesti olnud veel.

Politsei soovitab ostjal ja müüjal võimaluse korral sõlmida digitaalselt allkirjastatud leping – sellisel juhul saab kasutada ainult enda andmeid ehk müüja isik on tuvastatav. Kindlasti tuleb hoiduda kergekäelisest raha ülekandmisest tundmatute isikute ja/või firmade arvetele välismaa pankades.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles