Vandaalid varastasid Barclay de Tolly südame

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarkofaagid Barclay de Tolly mausoleumis Valgamaal. Vasakul Barclay de Tolly, paremal tema abikaasa sarkofaag.
Sarkofaagid Barclay de Tolly mausoleumis Valgamaal. Vasakul Barclay de Tolly, paremal tema abikaasa sarkofaag. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Barclay de Tolly muuseum Eestis langes selle kuu alguses rüüstamise ohvriks. Sama juhtus ka Venemaal Kaliningradi oblastis Tšernjahhovski rajoonis, kus lõhuti vasaraga neli meetrit kõrge malmist mälestusmärk, kirjutab portaal nr2.ru. Monumendi sees asus ka hõbeanum Barclay de Tolly südamega.

Veel saeti maha piirdeaed, mille politsei kohalikust metallikokkuostupunktist leidis. Üle kuulati kohalik varem karistatud Tšernjahhovski elanik ja kaks tema kaasosalist. Rüüstamise algataja võttis omaks ajaloolise väärtuseta aia mahasaagimise, kuid mitte mälestusmärgi rüüstamise.

Metalli mahamüümise eest said vandaalid 2600 rubla, mille kolme peale ära jagasid. Kohalikud kinnitasid, et mälestusmärk lõhuti juba enne piirdeaia varastamist.

Koduloouurijad avastasid õudusega, et kohas, kus pidanuks asuma anum Vene väejuhi südamega, on värsked kaevamisjäljed. Ajaloolased on veendunud, et rüüstajad ei jahtinud hõbedat, millest anum oli tehtud, vaid just selle sisu. Nende meelest tuleks vandaale otsida Tšernjahhovski rajoonist kaugemal.

Teleajakirjaniku ja ajaloolase Vitali Hvalei sõnul pole saladus, et maailmas leidub suur hulk inimesi, kes on Napoleoni-ajastu fanaatikud. «Nende seas on palju jõukaid, kes on valmis maksma suurt raha, et saada väejuhi südant,» ütles ta.

Tegemaks lõplikke järeldusi, on vaja viia läbi ekspertiis. See on võimalik juhul, kui tehakse suuri restaureerimistöid, milleks kohalikus eelarves raha aga ei jätku. Abi saamiseks on pöördutud kultuuriministeeriumi poole.

Sellel aastal täitunuks monumendi rajamisest 190 aastat. Barclay de Tolly süda maeti tollasele Ida-Preisimaale, surnukeha aga balsameeriti ning viidi Jõgevestele Valgamaal. Neljapäeva, 4. augusti hommikul teatati politseile, et sealgi on lõhutud Barclay de Tolly muuseumi rajatisi.

Sündmuskohale saabunud patrull selgitas välja, et lõhutud oli 14 plastikust alleevalgustit, neist üks koguni ära viidud. Lisaks oli ära viidud parkimist korraldav tahvel, välja tõmmatud ja bussijaama ootepaviljoni viidud muuseumit tutvustav infotahvel, mõlgitud plekist Valga maakonna kaart, lõhutud kõrvalhoonete aknaid, seinu ning vihmaveetorusid.

Politsei- ja piirivalveameti Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel ütles täna Valgamaalasele, et kuigi esmalt algatati Jõgevestes toimunu asjaolude väljaselgitamiseks väärteomenetlus, kvalifitseeriti juhtum tükk aega tagasi ümber kriminaalkuriteoks, kuna vandaalitsemisega tekitati oluline kahju -- 3900 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul viib antud kriminaalmenetlust läbi Lõuna prefektuur ning menetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.  "Menetlustoimingud on veel pooleli. Tänase päeva seisuga pole kedagi kahtlustatavana üle kuulatud," kinnitas ta Valgamaalasele täna pärastlõunal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles