Tõrvas mängitakse maailma suurimatel trummidel

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trummid, millel laupäevasel kontsert-etendusel mängivad Viljandi Drumlab trummarid.
Trummid, millel laupäevasel kontsert-etendusel mängivad Viljandi Drumlab trummarid. Foto: Erakogu

Laupäeval toimuva kontsert-etenduse «Tõrva loits» jaoks valmivad kolme meetrise läbimõõduga trummid, millel hakkavad mängima Viljandi Drumlab trummarid.

Trummide avalik ehitamine saab alguse reede varahommikul Tõrva gümnaasiumi pargis ja esimesi põrinaid saab loodetavasti kuulda juba reede pärastlõunal.

Kokku valmib kontserdi jaoks 15 trummi, millest suurimate läbimõõt on kolm meetrit. Valmistamisel kasutatakse osaühingu Krah Pipes valmistatud plastiktorusid ja osaühingu Autokate tarnitavaid PVC katteid, mis asendavad trumminahku. Samuti aitavad trummide valmistamisele kaasa AS United Motors, eksootiliste pillide maaletooja Universaal Universum ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia.

Trummid ehitavad ja nendel mängivad on loomingulise kollektiivi Viljandi Drumlab trummarid, kes mängisid 2009. aastal trummidel järjest 30 päeva ühte rütmi, püstitades sellega maailmarekordi.

Trummiansambli eestvedaja Reigo Ahvena sõnul on Tõrva kontserdi puhul tegemist nende jaoks ainulaadse ja kordumatu ettevõtmisega, kus pannakse proovile nii mängijate kui kuulajate inimvõimete piirid. «Oleme valmis kirjutanud ühekordselt ettekandele tuleva trummioratooriumi, mis on ühtseks seotud kogu loitsu kavaga,» lisas Ahven.

Juba neljandat aastat toimuv kontsert «Tõrva loits» toob vaatajateni Eesti parimad artistid koos müstilise tulemängu ja Liivimaa atraktiivseimate meestantsijatega. Kontserdi peaesinejad on Eda-Ines Etti ja Ott Lepland, kelledele lisandub üllatuskülaline.

Ürituse peakorraldaja on Tõrva linn, mis tähistab 2011. aastal oma 85. aastapäeva. Kontsert-etenduse kunstiline juht on aga Märt Agu.

«Aastaid tagasi sattusin siia plikade pärast. Olin seotud »Laululahingu« tegemistega ja õpetasin Tõrva laulustuudio neidudele liikumist. Mingi osa minu südamest jäi siia,» selgitas Agu, mis teda Tõrvaga seob.

Tema sõnul on Tõrva ääretult sümpaatne paik. «Miski mind siin köidab – see on minu enda sisemine kiiks, millele otsin vastust. Mulle meeldib siin jalutada, Vanamõisa järve tornist vette hüpata, inimestega vestelda. Siin on maalähedast robustsust, muinasjuttu, ilu ja armastust. Ja kui linnavalitsus kaks aastat tagasi mulle selle ettepaneku tegi, olin nõus aitama,» lisas Agu.

«Selleaastane ettepanek oli justkui vääriline palgapäev minu tegemistele sellel suvel,» lisas Märt Agu.

Ürituse ettevalmistusi on võimalik jälgida internetiaadressilt http://loits.torva.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles