Endine maavanem peaks lähipäevil karistust kandma asuma

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov
Georg Trašanov Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ringkonnakohus jättis täna muutmata Tartu maakohtu 12. juuli määruse, millega jäeti rahuldamata endise Valga maavanema Georg Trašanovi taotlus talle mõistetud kuuekuulise vangistuse kandmise aeg edasi lükata.

Maakohtu määruse vaidlustas ringkonnakohtus Trašanovi kaitsja advokaat Kalju Kutsar.

Trašanov esitas taotluse vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamiseks kolme kuu võrra põhjusel, et tema tervisliku seisundi hindamiseks vajalikke uuringuid ei ole seni temast sõltumatutel põhjustel õnnestunud läbi viia. Vajadus uuringute järele on aga jätkuvalt olemas. Nimetatud uuringute tegemine ei ole seni olnud võimalik omakorda patsiendi terviseseisundi tõttu.

Kriminaalmenetluse seadustiku kohaselt võib vangistuse täitmisele pööramise edasi lükata kuni kuue kuu võrra, kui süüdimõistetu on raskelt haigestunud ja vanglas ei ole võimalik teda ravida.

Ringkonnakohus leidis, et maakohus jättis Trašanovi taotluse rahuldamata põhjendatult. Kuna Trašanovile arstide poolt määratud ravi on võimalik jätkata ka vanglas ning puudub kindlus vajalike terviseuuringute teostamise võimalikkuse kohta järgneva kolme kuu jooksul, pidas ringkonnakohus mõistetud vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamist põhjendamatuks.

Ringkonnakohus märkis ka, et vangistusseaduse kohaselt on arst kohustatud pidevalt jälgima kinnipeetavate terviseseisundit, ravima neid vanglas olevate võimaluste piires ja vajaduse korral suunama ravile asjakohase eriarstiabi osutaja juurde. Kui kinnipeetav vajab ravi, mille andmiseks puudub vanglas võimalus, suunab arst ta ravile asjakohase eriarstiabi osutaja juurde.

Seega tagatakse Trašanovile ka vanglas tema tervisliku seisundi jälgimine ning vajadusel eriarstiabi osutaja juurde suunamine.

Trašanovi suhtes tehtud kohtuotsus jõustus selle aasta 14. veebruaril ning esialgu pidi Trašanov vastavalt kohtu korraldusele ilmuma vangistust kandma 16. mail, kuid süüdimõistetu taotlusel lükkas kohus vangistuse täitmisele pööramise kahe kuu võrra edasi, kohustades teda ilmuma vanglase 18. juulil 2011.

Maakohus pidas uue, 12. juuli määrusega vajalikuks nimetatud tähtaega muuta, kuna muidu oleks pidanud süüdimõistetu ilmuma karistuse kandmisele enne viimase määruse jõustumist.

Viimase määruse kohaselt on Trašanov kohustatud ilmuma vangistuse kandmisele Tartu vanglasse viie päeva jooksul alates määruse jõustumisele järgnevast päevast. Kuna Tartu ringkonnakohtu määrus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu, jõustub see homme, 18. augustil. Seega kohustub Trašanov ilmuma Tartu vanglasse viie päeva jooksul alates 19. augustist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles