Valga perekond kaasas narkoärisse ka oma väikelapse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberts Burkevici ja Izaura Burkevica fotojäädvustus nende 3-aastasest lapsest, kes poseerib suurte kanepikottidega.
Alberts Burkevici ja Izaura Burkevica fotojäädvustus nende 3-aastasest lapsest, kes poseerib suurte kanepikottidega. Foto: Erakogu

Tartu maakohus tunnistas täna kaks meest ja kaks naist süüdi enam kui 2,5 kilogrammi marihuaana käitlemises. Kohus mõistis Alberts Burkevicsile (43) 6-aastase ja Izaura Burkevicale (28) 5-aastase vangistuse, Ivailo Siimanile (50) ning Lunda Mitrauskale (51) 5 aasta ja 6 kuu pikkused vangistused.

Alberts Burkevicsit ja Izaura Burkevicat süüdistati selles, et omandasid grupis ja korduvalt 2016. aasta juulist 2017. aasta maini Lätist vähemalt 1,5 kilogrammi marihuaanat. Marihuaanat hoidsid nad Valgas oma kodus ja andsid nii suurtes kui väikestes kogustes edasi mitmele inimesele Valgas ja Tartus. Burkevicsit süüdistas prokuratuur veel vähemalt 400 grammi marihuaana edasiandmises kahele inimesele Tartus ja kuuel korral sõiduauto juhtimises omamata juhtimisõigust.

Ivailo Siiman ja Lunda Mitrauska omandasid süüdistuse kohaselt perioodil 2013 kuni 2017 kokku vähemalt ühe kilogrammi marihuaanat, mida andsid tarvitamiskoguste ja mõne grammi kaupa edasi peamiselt enda elukohas Tartus Rahu tänaval või selle lähiümbruses.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri prokuröri Jane Pajuse sõnul nõustus kohus süüküsimuses prokuratuuriga ja pidas süüdistuses kirjeldatud asjaolusid tõendatuks. „Küll aga mõistis kohus kahele mehele prokuratuuri taotletust leebemad karistused ja jättis süüdistatavatelt välja mõistmata kokku ligi 25 000 euro suuruse kuritegudega saadud vara konfiskeerimise asendusnõude. Seetõttu esitab prokuratuur Tartu maakohtule apellatsiooniteate, et otsuse motiividega tutvuda ja Tartu ringkonnakohtule apellatsiooni esitamine otsustada,“ ütles prokurör.

„Tänase kohtuotsuseni aitas viia Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse sihikindel töö, tänu millele õnnestus aastaid süstemaatiliselt marihuaanat käidelnud grupi ebaseaduslikule äritegevusele piir panna,“ lisas Pajus.

Burkevic ja Burkevica kaasasid narkootikumidega äritsemisse ka oma väikese lapse. Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas kirjeldas, et täna süüdi mõistetud romadele oli narkootikumidega äritsemine kui elustiil. „Kilose kanepikoti ja sularahaga pildistamiseks poseeriv väikelaps on õõvastav vaatepilt ning selge ohumärk, kuidas end narkokuritegevusega sidunud vanemad võtavad juba eos ära ka lapselt igasuguse võimaluse õigeid väärtusi leida ning seaduskuulekalt oma elus hakkama saada,“ ütles Tommingas.

„Valdavalt on romade kogukond üpris suletud ringkond, kust kõrvalistele infot palju välja ei lekitata. Nii tuleb ka politseil teha suuremaid jõupingutusi, et märgata hälbeid, mis võivad latentsele kuritegevusele viidata. Olgugi, et antud grupp kasutas kuritegevuse varjamiseks erinevaid konspiratsioonimeetmeid, tehti ka mitmeid vigu, mis ei jäänud narkopolitseinikele märkamata,“ tõdes Tommingas.

Tommingas kirjeldas, et kuritegelik tulu grupeeringu liikmeid kuidagi paremale elujärjele ei aidanud, sest suurem osa rahast mängiti maha kasiinos. „Teisisõnu oli tegu nõiaringiga, kus narkootikumide müügist saadud rahaga toideti tugevat kasiinosõltuvust, samas soetati narkootikume ka enese tarbeks,“ märkis ta.

Narkootikumidega äritsenud seltskonna tegevus lõpetati möödunud aasta kevadel öisel ajal, kui politsei pidas Valgas piiriäärsel alal kinni äsja Lätist Eestisse narkootikume tuua püüdnud grupi ning samaaegselt Tartus selle grupi teisedki liikmed. Teada on, et narkootikumid toodigi Eestisse poole kilo või kilo kaupa Lätist.

Burkevicsit on varem kriminaalkorras karistatud nii Eestis kui ka Lätis. Siimanil ei ole kehtivaid kriminaalkaristusi ja Burkevicat ning Mitrauskat ei ole kriminaalkorras karistatud.

Kohtueelse menetluse viis läbi Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Tartu maakohus tunnistas narkootikumidega äritsemises süüdi (vasakult) abikaasad Alberts Burkevicsi ja Izaura Burkevica ning elukaaslased Ivailo Siimani ja Lunda Mitrauska.
Tartu maakohus tunnistas narkootikumidega äritsemises süüdi (vasakult) abikaasad Alberts Burkevicsi ja Izaura Burkevica ning elukaaslased Ivailo Siimani ja Lunda Mitrauska. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS
Laps marihuaanaga.
Laps marihuaanaga. Foto: Erakogu
Grupeeringu käest leitud marihuaana.
Grupeeringu käest leitud marihuaana. Foto: Lõuna Ringkonnaprokuratuur
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles