Loomakaitsjad kutsuvad inimesi üles loomi maakodust kaasa võtma

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasse sõidutavad taksod vaid siis, kui loom on puuris.
Kasse sõidutavad taksod vaid siis, kui loom on puuris. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Algas Eesti Loomakaitse Seltsi (ELS) sügisene teavituskampaania «Suvi läbi. Asjad pakitud. Kõik pereliikmed kaasas?», mille kaudu kutsub selts inimesi üles oma lemmikloomi maakodudest ja suvilatest endaga kaasa võtma. Loomade mahajätmine toob kaasa mitmeid probleeme nii kohalikele omavalitsustele kui ka inimestele ja peamised kannatajad on loomad.

«Suvi läbi. Asjad pakitud. Kõik pereliikmed kaasas?» sõnum on loomakaitse seltsi sügiskampaania plakatitel kui ka Eesti Rahvusringhäälingu kanalite kaudu näidataval videoklipil.

Teavituskampaania info levitamisega on kaasa tulnud Edelaraudtee AS, Pärnu Bussipark ja OÜ Meediavõrk. Loomakaitse selts kutsub kõiki omavalitsusi üles osalema kampaanias, levitama ja muutma info kohalikele elanikele kättesaadavaks. Samuti soovib selts kohalike omavalitsuste poolset kõrgendatud tähelepanu seoses hüljatud ja hulkuvate loomadega ning taolistel juhtudel ka kiiret reageeringut abi osutamisel.

Hülgamise tulemusena võivad tekkida kasside ja koerte kolooniad, levivad haigused ning loomad kannatavad ja paljud surevad. Autodest välja visatud lemmikloomad võivad sattuda avariidesse, tekitada liiklusohtlikke olukordi, hukkuda või raskelt viga saada. Paljud lemmikloomad lõpetavad oma viimsed elupäevad ja -tunnid vigastatuna kraavis, maantee ääres lebades või puu külge seotuna nälga surres. Tähelepanu tuleb pöörata ka järelevalveta hulkuvatele lemmikloomadele.

Loomakaitse seltsile ja teistele loomi abistavatele organisatsioonidele laekub aastas kümneid tuhandeid teateid hulkuvatest ja hüljatud lemmikloomadest. Näiteks 2010. aasta jooksul püüti ja hoiustati ainuüksi MTÜ Loomade Hoiupaigas üle 800 koera ja üle 2500 kassi. Lisaks on Varjupaikade MTÜs ja teistes Eestis tegutsevates varjupaikades aasta jooksul läbi käinud mitmeid tuhandeid kasse ja koeri.

ELS tuletab meelde, et iga loomaomanik vastutab oma lemmiklooma eest nagu teistegi pereliikmete eest. Loomaomanik, ole inimene ja vastuta, sest sinu lemmik on elusolend, kes sõltub täielikult oma peremehest!

Kampaania kestab ajavahemikul 1.–30. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles