Riigikohus tühistas ekspolitseiniku süüdimõistmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Postimees

Riigikohus tühistas teisipäeval, 13. septembril avaldatud otsusega kahe alama astme kohtu lahendid, mis mõistsid Lõuna prefektuuri endise tipp-politseiniku, Valgast pärit Marek Tiiratsi süüdi, ning saatis kaasuse tagasi maakohtusse osaliselt uueks arutamiseks.

Riigikohus jättis Tartu ringkonnakohtu ja Tartu maakohtu otsused jõusse vaid osas, mis puudutasid Tiiratsi õigeksmõistmist tulirelva helisummuti ebaseaduslikus käitlemises. Samuti lõpetas riigikohus kriminaalmenetluse osas, mis puudutas Tiiratsile esitatud süüdistust sileraudse jahipüssi padruni ebaseaduslikus käitlemises.

Muus osas tühistas kohus kahe alama astme kohtu lahendid ning saatis süüasja Tartu maakohtusse uueks arutamiseks.

Riigikohus nõustus edasikaebuses esitatud seisukohaga, et kohtud on Tiiratsit süüdi tunnistades tuginenud lubamatutele tõenditele.

Tiiratsi süüasjas esitasid apellatsioonkaebused nii kohtualuse kaitsja Kalju Kutsar kui ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross.

Kutsar taotles ekspolitseiniku täielikku õigeksmõistmist, prokurör aga maakohtu otsuse tühistamist osas, millega Tiirats mõisteti õigeks ühe tulirelva helisummuti ebaseadusliku käitlemise süüdistuses. Prokurör taotles Tiiratsi süüdimõistmist selles ja Tiiratsi karistamist rahalise karistusega 17 460 krooni ulatuses. Kogukaristuseks kõigi kuritegude eest taotles prokurör Tiiratsile 75 660 krooni suurust karistust.

Kuna Tiirats on aga eelvangistuses viibinud kolm päeva, siis ärakandmisele kuuluvaks karistuseks taotles prokurör 70 422 krooni.

Tartu maakohus tunnistas mullu oktoobri keskel Lõuna prefektuuri korrakaitseosakonna liiklustalituse endise ülemkomissari Tiiratsi süüdi ametiisikuna ja isikute grupis korduvas omastamises ning tulirelvade ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Selle eest sai mees 75 660 krooni suuruse rahalise karistuse, kuna aga karistuse hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kolm päeva, tuleb Tiiratsil tasuda 70 422 krooni. Lisaks tuleb tal hüvitada menetluskuludena 28 915 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles