Uuring: loomade heaolu ei peeta lihatoodete kvaliteedi puhul oluliseks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabapidamise kanad võivad turnida eri korruste vahel ja põrandal siblida.
Vabapidamise kanad võivad turnida eri korruste vahel ja põrandal siblida. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Faktum-Ariko poolt Eesti inimeste seas läbiviidud ja kanalihatootja Kekava poolt tellitud uuringust selgus, et liha ostmisel mängib suurimat rolli toodete puhtus ja kvaliteet ning väikseimat rolli loomade heaolu. Need on aga omavahel tugevas seoses, märgitakse kanalihatootja Kekava poolt tellitud uuringu tulemusi edastavas pressiteates.

Küsimusele, mis kaardistas olulisimaid tegureid lihatoodete ostmisel, märkis kõige olulisemaks teguriks 20 protsenti vastanutest puhtust ja kvaliteeti, 19 protsenti maitse-eelistust, 19 protsenti soodsat hinda, 18 protsenti päritolu, 16 protsenti tervislikkust ning vaid 5 protsenti loomade heaolu.

Uuringu tellinud kanalihatootja Kekava nõukogu liikme Saulius Petkeviciuse selgituste kohaselt on aga uuringu tulemusel saadud inimeste arvamused vastuolulised, sest lihatoodete puhul on puhtus ja kvaliteet otseses seoses ka loomade heaoluga. „Kekava on investeerinud oma kanade heaolu parandamisesse üle 5,5 miljoni euro ning tänu sellele on meie lindude tervis parem, nad haigestuvad harvem ning seega ei pea neid ka üldse erinevate rohtude ja antibiootikumidega ravima,“ selgitas Petkevicius.

Kekava on ka Baltikumi esimene ja ainus kanalihatootja, kes võib oma toodetel kasutada märgistust „Antibiootikumideta kasvatatud kana“.

Kui esimesele eelistusele liita ka teine olulisim ostutegur, sai määravaimaks soodne hind (märkis esimeseks või teiseks eelistuseks 41 protsenti vastanutest). Ühtlasi koorus uuringust välja, et pensioniealiste inimeste seas on soodne hind konkurentsitult olulisimaks teguriks. Kui üldiselt peeti loomade heaolu ebaoluliseks (vaid 9 protsenti vastanutest mainis seda esimese või teise eelistusena), siis soolises vaates hindasid selle faktori naised olulisemaks.

Treener ja bikiinifitness võistleja Egle Eller-Nabi märkis, et tema pere jaoks on erinevate lihatoodete seast valiku tegemisel kindlasti tähtsaimaks just puhtus ja kvaliteet. „Lihal on meie toidulaual oluline koht ning seepärast on eriti tähtis, et tooted oleksid kvaliteetsed ja vabad igasugustest jääkainetest,” selgitas Eller-Nabi.

„On tervitatav, et üha enam tootjaid on panustamas kõrgesse kvaliteeti, sealhulgas tegeletakse loomade ja lindude haiguste ennetamisega, selle asemel, et panustada antibiootikumiravisse.”

Vanuse järgi jagunesid uuringu tulemused:

18-24-aastased pidasid esmaselt oluliseks teguriks maitse-eelistust

25-34- ja 35-44-aastased pidasid esmaselt oluliseks teguriks puhtust ja kvaliteeti

45-54- ja 55-64-aastased pidasid esmaselt oluliseks teguriks maitse-eelistust

65-74-aastased pidasid esmaselt oluliseks teguriks soodsat hinda

Uuringu tellis kanalihatootja Kekava. Uuringu viis läbi aprillikuus Faktum Ariko, valimi suuruseks oli 800 Eesti inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles