Riigikogu liikmete palk võib peagi taas tõusta

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Toomas Huik.

Valitsus on otsustanud kõrgemate riigijuhtide palgatõusu järgmisest aastast edasi lükata. Samuti ei ole palgatõusu loota seda kaua oodanud õpetajatel, päästeametnikel, politseinikel. Küll aga näeb seadus ette Riigikogu liikmete palga tõusu 246 euro võrra.

Riigikogu liige, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor usub, et Riigikogu juhatuse initsiatiivil leitakse mingi võimalus, kuidas parlamendiliikmete palgatõusu järgmisel aastal vähendada.

«Minu meelest on normaalne, et sellistel juhtudel Riigikogu juhatus initsiatiivi võtab, vähemasti siiamaani on neil sellistel puhkudel selleks julgust jätkunud,» lisas ta.

Otsesõnu oma lahendusvariante Nestor täna välja käima polnud nõus. Küll möönis ta, et kuluhüvitised on üks võimalik kompromissikoht, sest selles osas põhiseadus parlamendile piiranguid pannud pole.

«Küll aga ma ei pea õigeks, et päästjate palk ei tõuse. Selle nimel riigieelarve arutusel tuleb tööd teha – nii õpetajate kui päästjate palga tõusu nimel. Neid asju siduda pole õige,» lisas Nestor.

Ka Riigikogu liige, reformierakondlane Väino Linde on veendunud, et fraktsioonid otsivad riigieelarve menetlemise käigus võimalusi, kuidas parlamendiliikmete palgatõusu uuest aastast ära hoida.

«Usun, et fraktsioonid peavad selles küsimuses kindlasti veel nõu – me ei taha, et see oleks teema, mis valijat ja riiki omavahel võõrandaks,» lisas Linde. Ta kinnitas, et lahendust otsitakse riigieelarve menetlemise käigus.

Kaks aastat tagasi muudetud seadusega loobuti Riigikogu liikmete palkade seotusest riigi keskmise palgaga ning neile kehtestati fikseeritud koefitsiendid, ent samal ajal kirjutati sisse palga tõus 246 euro võrra 3380 euroni. Ametipalgale lisaks saavad parlamendi liikmed taotleda kuluhüvitiste katmist 30 protsendi ulatuses palgast.

Seaduse jõustumist lükati Riigikogu uue koosseisu alustamisest aasta võrra edasi ning see hakkab kehtima 1. jaanuarist 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles