Võru tervisekeskus tuleb ilmselt ühekorruseline

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline peaks tervisekeskus hakkama välja nägema Tartu tänava suunalt.
Selline peaks tervisekeskus hakkama välja nägema Tartu tänava suunalt. Foto: Võru linnavalitsus

Võru linnavalitsuse istungil kinnitati Võru esmatasandi tervisekeskuse arhitektuurse ideekonkursi võitjad.

Konkursi võitis Kuu OÜ võistlustöö märgusõnaga «Rästik», teise koha sai OÜ ROK-Projekt töö «Hüa tervüst» ja kolmanda koha KMK Stuudio OÜ töö «Ekvilibrium».

Konkursiga sooviti leida Võrus Tartu 9, Tartu 7 ja Koreli park P1 kinnistutele rajatava esmatasandi tervisekeskuse hoone parima arhitektuurne lahendus. Laekus kümme ideekavandit ning parima väljaselgitamisel osalesid arhitektid, linnavalitsuse esindajad ja perearstide esindaja.

Eesti Arhitektide Liidu ja ideekonkursi žürii liikme Indrek Saarepera sõnul oli esikolmikus tegemist küllaltki erinevate töödega. «Olid esindatud nii ühe-, kahe- kui kolmekorruseline hoone. Samuti oli kõigil premeeritud töödel erinev arhitektuurne lähenemine ja stilistika. Žürii otsustas anda esikoha preemia tööle »Rästik« ning otsus oli konsensuslik.»

Võidutöö kohaselt hakkab tervisekeskus tegutsema ühekorruselise hoonena, mis sobitub hästi ümberkaudsesse keskkonda. Žürii hinnangul on hoone plaanilahendus läbimõeldud ja ratsionaalne. Ühekorruseline maht võimaldab vältida nii treppe kui lifte ning nendele kuluvat lisaruumi. Samuti on ühekordse hoone rajamisel võimalik kaaluda varianti, et kasutatakse puidust kergeid kande- ja väliskonstruktsioone, mis ehituslikult soodne ja samal ajal energiatõhus.

Linnapea Anti Allas rõhutas, et tegemist on vaid ideega, mille osas sisuline töö alles algab. «Ideelahendusele järgnevas projekteerimise faasis on oluline projekteerija maksimaalne koostöö hoone tulevaste kasutajatega, et nii teenuse pakkujad kui saajad tunneksid ennast seal mugavalt.»

Tema sõnul võib projekteerimise käigus võib esialgne lahendus küllalt oluliselt muutuda, sest alles selle töö käigus on võimalik kõigi kasutajate soovid ja vajadused ning hoonele esitatavad nõudmised detailideni läbi kaaluda ja hästitoimivaks tervikuks sulandada.

Konkursi võitnud ettevõte Kuu OÜ on erinevatelt konkurssidelt saanud mitmeid auhinnalisi kohti, ettevõte on projekteerinud ka näiteks Eesti Kunstiakadeemia uus õppehoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles