Uuring: eestimaalased vanematele ja vanavanematele raha ei anna

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud vanainimesed vajavad abi.
Paljud vanainimesed vajavad abi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Juunis Faktum-Ariko poolt läbi viidud Raha24 kulutuste uuringu kohaselt eestimaalane vanemate ja vanavanemate peale raha ei kuluta.

Uuringu järgi on eestlased nõus kõige lahkemalt raha kulutama laste peale, mida kinnitas 46 protsenti inimestest. Iseenda peale kulutab 44 protsenti inimestest ning neid, kel läheb kõige enam raha abikaasa või elukaaslase peale on 11 protsenti. Vaid kaks protsenti inimesi vastas, et kulutaks raha vanemate või vanavanemate peale.

“Põhjuseid, miks vanematele raha ei kulu, on mitmeid. Tõenäoliselt aga on üks põhjus selles, et paljud vanemad ja vanavanemad käivad ise jätkuvalt tööl ega vaja rahalist tuge. Elus kipub ikka nii olema, et pensionil olev vanaema annab oma sisetulekute väiksusest hoolimata lapselastele kommiraha,” ütles Raha24 juhatuse liige Urmo Kokmann.

Mida suurema sissetulekurühmaga tegemist, seda enam on neid, kel kulub enim raha iseenda peale ja vähem neid, kel laste peale. Kui peres ei ole ülalpeetavaid lapsi kulutatakse pigem iseenda peale, kui et et abikaasa või elukaaslase peale.  

Eestlaste tarbimisharjumusi ja rahalisi kulutusi käsitleva uuringu viis läbi uuringufirma Faktum-Ariko. Juunis kahe nädala vältel läbiviidud uuringus osales 501 inimest üle kogu Eesti vanuses 20--60 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles