Põllumehed avaldavad meelt

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste meeleavaldus 2009. aastal Toompea lossi ees
Põllumeeste meeleavaldus 2009. aastal Toompea lossi ees Foto: Postimees / Scanpix

Kolmapäeval, 12. oktoobril kell 13 kogunevad meie põllumehed Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK), Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) kutsel meeleavaldusele Euroopa Komisjoni Eesti esinduse ees Tallinnas Rävala pst 4.


Kell 13.30 leiab samas aset Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) reformi õigusaktide eelnõude tutvustamine. Teavitusüritus viiakse samaaegselt läbi kõigis ühenduse liikmesriikides, Eestis tutvustab seda Sören Kissmeyer-Nielssen Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadist.

Reformikava ei rahulda Baltimaade põllumehi ega järgi Euroopa Liidu solidaarsuspõhimõtet. Ühisel turul ei ole võimalik toota, kui põllumajanduse sisend- ja kokkuostuhinnad on ühenduse riikides sarnased, toetused erinevad aga kordi. Võrreldes EL 27 keskmisega saame toetust üle kahe korra vähem.

Põllumeestele teadaolevalt on liitumisel fikseeritud täismahus finantspaketti arvestades toetuse määr 2009. aasta andmetel kasutuses oleva põllumajandusmaa järgi Eestis 115 €/ha, Kreekas 390 €/ha ja näiteks Hollandis 460 €/ha. Euroopa Liidu 27 liikmesriigi keskmine on 270 €/ha.

Eesti põllumehed on varemgi juhtinud tähelepanu ÜPP vildakale toetussüsteemile ja neil on hea meel, et ka Eesti valitsus on osundanud ebaõiglusele tulevases põllumajandustoetuste kavas. Maaelanikud toetavad valitsuse nõudmisi toetuste võrdsustamiseks vähemalt 90 protsendi tasemele Euroopa Liidu keskmisest aastaks 2014.

Meeleavaldused toimuvad samuti Läti ja Leedu pealinnades, samal ajal saab teoks ka kolme Balti riigi põllumeeste ning europarlamendi saadikute ühisväljaastumine Brüsselis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles