Õru vald saavutas taas halvakõlalise tiitli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrusmajad Õru vallas
Korrusmajad Õru vallas Foto: Helju Keskpalu / Valgamaalane

Esmaspäeval, 10. oktoobril esitletud uuringust selgub, et viimase nelja aasta lõikes on võimekaim kohalik omavalitsus (KOV) jätkuvalt Viimsi vald Harjumaal, kõige vähemvõimekas aga taas Õru vald Valgamaal.

Valgamaa võimekaim omavalitsus on taas Otepää -- 16. kohal. Alla 5000 elanikuga omavalitsuste seas on Otepää taas esimene. Valgamaa omavalitsusest on üldpingereas 22. kohal Tõrva linn ja 92. kohal Valga linn.

KOV võimekuse indeksi andmete analüüsi tulemused näitavad, et üldtendentsina iseloomustab rahvastikuarengut perioodil 2005–2010 territoriaalsete erisuste suurenemine, samas kui suurenemise kiirus on viimastel aastatel aeglustumas.

«Samas on uuringut vaadates selge, et regionaalarengu võtmekoht on töökohad ja omavalitsuste võime olla erasektorile piisavalt pädev ja paindlik partner nende loomisel,» nentis regionaalminister Siim Kiisler.

«Inimesed kolivad sinna, kus on töökohad ning korras koolimajast või lasteaiakohtadest üksinda ei piisa. Siin peavadki omavalitsuste juhid ja volikogude liikmed mõtlema, kas praegu neil on suutlikkus töökohtade loomisele kaasa aidata või on neil vaja selleks teistega jõud ühendada,» lisas ta.

Kohaliku omavalitsuse võimekus Eesti linnades ja valdades väljendub uuringu koostajate hinnangul samaaegselt nii kohalikku omavalitsemist kujundavates eeldustes (haldussuutlikkus) kui ka selle valitsemise üldisemates tulemustes.

Võimekuse mõõtmisel eristati kuut komponenti: rahvastik ja maa, kohaliku majanduse tugevus ja mitmekesisus, elanikkonna heaolu, omavalitsuse finantsolukord, omavalitsuse organisatsiooni tugevus, pakutavate teenuste maht ja mitmekesisus.

Analüüsi viis siseministeeriumi tellimusel läbi konsultatsiooni- ja koolituskeskus Geomedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles