Koerad vajavad kuumaga suuremat tähelepanu

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad vajavad praegu jahutust.
Koerad vajavad praegu jahutust. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Koeraomanikul tuleb kuuma ilmaga jälgida, et tema lemmikul ei tekiks kuumarabanduse ohtu, mis halvemal juhul võib lõppeda koera surmaga.

Esimene märk sellest, et koeral on palav, avaldub looma hingeldamise ja suureneva ilavoolu näol. «Kui koera kehatemperatuur läheb üle 41 kraadi, võib koer kiiresti ka ära surra,» ütles Võru loomade varjupaiga juhataja Merike Torm. Koerte tavapärane kehatemperatuur on 38-39 kraadi vahel.

Koera jahutamiseks tuleb ta viia jahedamasse kohta, kasta leige veega, panna koerale peale märjad rätikud. «Päris külm vesi pole koera kastmiseks hea, sest kui on kuumarabanduse oht, siis temperatuuride suur vahe võib tekitada krampe,» selgitas Torm.

Kindlasti ei maksa lõõskava päikese käes koeraga jalutama minna, sest arvestada tuleb sedagi, et erinevalt inimesest pole koeral kuuma asfaldi eest kaitsvaid jalanõusid. Sestap on koeraga jalutamiseks Tormi sõnul sobilik aeg varahommik või õhtu.

Samuti tuleks põhjalikult kaaluda, kas autosõidule on mõistlik koera kaasa võtta. Mõistagi ei tohi looma jätta autosse. Ka liivarand, kuhu pisemat tõugu koeri aeg-ajalt keelule vaatamata kaasa võetakse, pole koera jaoks praegu sobiv koht.

«Koer on valmis igale poole kaasa tulema, sest ta on koer, ta on truu. Aga meie peame mõtlema, mis talle hea on,» lisas Merike Torm.

Ilmateenistuse ennustuse kohaselt on neljapäeval Võru- ja Valgamaal oodata 30 ja Peipsi ääres Põlvamaal kuni 31 soojakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles