Vastseliina koguduse õpetaja sai Soomes kõrge tunnustuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastseliina koguduse õpetaja Toivo Hollo avamas Alfred Käärmanni mälestuskivi.
Vastseliina koguduse õpetaja Toivo Hollo avamas Alfred Käärmanni mälestuskivi. Foto: Vello Jaska / Scanpix

Vastseliina koguduse õpetaja Toivo Hollo võttis juuli keskel Soomes Lahtis Mukkula kirikus vastu Soome Ingeri Kultuurifondi kõrge tunnustuse – Ingeri Vapimedali, kirjutab Eesti Kirik.

Hollo, kes on isa poolt rahvuselt isur, ütles Eesti Kirikule, et oli väga liigutatud sellisest kõrgest tunnustusest. „See on väga auväärne. Pidasin korraldajate palvel ka tunnustuse saanute poolt tänukõne.“

Vapimedali üleandmine toimus Soome Ingeri Seltsi suvepäevade raames Lahti Mukkula kirikus, kuhu oli kogunenud 270 ingerlast. Peeti kõnesid, esinesid koorid Skuoritsast ja Viljandist. Kohal oli ka Ingeri kiriku piiskop Peterburis Aarre Kuukauppi. Ingeri Vapimedali andis viiele nominendile üle Ingeri Kultuurifondi juhataja Antti Kokkinen.

Toivo Hollo oli ainuke tunnustatute seas, kes pärines väljastpoolt Soomet. Ta pälvis tunnustuse aastatepikkuse töö eest ingerlaste heaks. Olles 1988. aastast Ingeri Seltsi liige, hakkas ta 1990. aastal Võrus pidama soomekeelseid jumalateenistusi.

Alguses tegi seda koos praost Armand Leimanniga, hiljem iseseisvalt. Praegu toimuvad soomekeelsed jumalateenistused Võru haigla hooldekodus, kuhu lisaks hoolealustele koguneb teisigi ingerlasi. Ingerlasi on ta teeninud ka Petseris ja Pihkvas.

Autasustatu on kirjutanud usuteaduse instituudi lõpetamisel lõputöö, mis käsitles Ingeri kiriku ajalugu. 2011. aastal ilmus õpetaja Hollo täiendatud lõputöö koos lisaartiklitega Harri Mõtsnikult, Paul Saarelt ja Tiit Salumäelt raamatuna „Ingeri kiriku ristitee“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles