Setode uueks ülemsootskaks valiti Aare Hõrn (2)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Hõrn valiti setode ülemsootskaks.
Aare Hõrn valiti setode ülemsootskaks. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Lüübnitsas laupäeval peetud Seto Kuningriigi päeval valiti setode uueks ülemsootskaks Aare Hõrn (58), kes napilt edestas tagasivalimist taotlenud Piret Torm-Kriisi.

Pärastlõunal toimunud valimisel oli sedapuhku vaid kaks ülemsootska kandidaati, kes mõlemad Setomaal tuntud inimesed – oma esimest ülemsootska aastat lõpetav Piret Torm-Kriis ja Setomaa kultuuritegelane Aare Hõrn.

Piret Torm-Kriis ja Aare Hõrn enne ülemsootska valimist.
Piret Torm-Kriis ja Aare Hõrn enne ülemsootska valimist. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Valimine kulges väga tasavägiselt, kuid võitjana väljus sellest Hõrn kogudes 414 häält Torm-Kriisi 409 vastu.

Ülemsootska valimine käib setodel ülimalt demokraatlikult. Kandidaadid peavad endast kõigepealt teada andma Seto kroonikogule. Seejärel veeretatakse kuningriigi püünele nii mitu puupakku, kui palju on kandidaate. Iga kandidaat seisab oma puupakule, tutvustab end ning tuntud toetajatel on võimalik oma eelistus rahva ees teatavaks teha.

Valimisprotseduuri algust tähistab kahuripauk. Iga kandidaadi paku külge on seotud nöör ning millise kandidaadi nöörist kõige enam inimesi oma parema käega kinni võtab, see saabki järgmiseks ülemsootskaks.

Ülemsootska esimeseks ülesandeks on Seto sõjaväeparaadi vastuvõtmine, kus vaprad sõdurid uuele pealikule truudust kinnitavad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles