GALERII: Seto Kuningriigi päev Lüübnitsas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval Lüübnitsas toimunud Seto Kuningriigi päeval valiti setode uueks ülemsootskaks Aare Hõrn. Kuningriigipäeva lõpetas Seto sõjaväeparaad.

Kuningriigipäev toimus tänavu 25. korda ja selle sisu on teadvustada setode legende ja päritolu. Suuremad vaatemängud on kuningas Peko asemiku ehk ülemsootska valimine ja setode sõjaväeparaad.

Ülemsootska on kuningas Peko sõnumite edastaja. Ta kuulab Peko märguandeid ja kuninga salajasi sõnumeid ning selgitab neid rahvale.

Ülemsootska kandidaadid seisavad kuningriigipäeval valimiste ajal puupakule ja tutvustavad ennast. Kohaletulnud reastuvad lemmikkandidaadi ette mööda pikka nööri rivisse.

Ülemsootskaks valitud Aare Hõrn (58) on seto kultuuritegelane ja üks Seto kuningriipäeva mõtte algatajatest. Hõrn on varem olnud ülemsootska 2000. ja 2007. aastal. Hõrna vastaskandidaat oli senine ülemsootska Piret Torm-Kriis.

Seto sõjaväeparaad on kuningriigipäeva lahutamatu osa. See on mänguline vaatemäng, kus osalejad moodustuvad mitmesuguseid vaimukaid sõjaväeüksuseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles