Päästjad soovivad tuleohutut kooliaasta algust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad kutsuti kõrvalhoone põlengule. Foto on illustratiivne.
Päästjad kutsuti kõrvalhoone põlengule. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Päästjad panevad lapsevanematele südamele, et nad kooliaasta alguses oma lastele tuleohutusalased põhitõed üle kordaksid.

«Suvi hakkab peagi läbi saama ning kätte jõuab aeg, mil pere kõige nooremad liikmed taas koolitee jalge alla võtavad. Kindlasti kuulub koolialguse juurde ka ohutu liiklemine, tähelepanelikkus ning ettevaatlikkus. Tihtilugu aga võib selle kõige kõrval ununeda kodus toimuv ning sellega tihedalt seotud tuleohutus,» märkis päästeamet. 

Päästeamet saab väga palju väljakutseid eluhoone tulekahjudele, mis hiljem osutuvad toidukõrbemiseks. Kord on inimene magama jäänud ajal, mil toit pliidil valmib, teine kord aga on mindud välja koeraga jalutama ning toit on ahjus kõrbema läinud ning palju suitsu ja pahandust tekitanud. Kui täiskasvanutel juhtub, võib samamoodi juhtuda ka lastega, mistõttu on kasulik meelde tuletada lihtsaid tuleohutuse reegleid, märgivad päästjad.  

«Punase kuke külaskäiguks pole palju vaja, piisab vaid vähesest hooletusest või hajameelsusest. Lapsed on uudishimulikud ning kodus üksi olles võivad tavapärased toimingud kontrolli alt väljuda, seetõttu on hea, kui lapsevanem näitab eeskuju ning räägib, kuidas ohutult käituda. See tähendab, et rääkida võiks suitsuandurist, ohutust toidutegemisest ning sellest, kuidas tuleb ümber käia lahtise tulega,» soovitavad päästjad.

Tavapäraste toidukõrbemiste puhul võib suitsuandur kenasti valjuhäälselt märku anda ohust, lapsed aga võivad selle peale ehmuda ja hoopis peitu pugeda. Siinjuures ongi oluline rääkida lapsega sellest, milleks suitsuandur hea on ning kuidas käitud siis, kui see tööle peaks rakenduma. 

«Kas sinu või su lähedaste kodud on tuleohutud? Telli endale või oma lähedastele tasuta kodunõustamine, et koos spetsialistiga olukord üle vaadata ja vajadusel muudatusi teha. Selleks tuleb helistada pääste infotelefonile 1524 ja broneerida endale sobiv aeg. Kodunõustamine on tasuta. Pensionäridele ja vähekindlustatud peredele paigaldatakse nõustamise käigus vajadusel ka suitsuandur,» ütlevad päästjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles