Muinastulede öö kingib Eestile tulelaulu

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Sadam
Marek Sadam Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinastulede öö kingib Eestile sünnipäevaks laulu, mida saavad kõik 25. augusti õhtul lõket süüdates kaasa laulda.

Eesti mererandades ja veekogude ääres süüdatakse muinastulede ööl taas tuhandeid lõkkeid. Vee piiril luuakse tulede kett, mis on EV100 suvise peonädala kõrghetk Eesti riigi sajanda sünnipäeva aastal. Tänavu muudab lõkkerituaali pidulikumaks Marek Sadama esitatud ja spetsiaalselt selleks sündmuseks kirjutatud tulelaul.

«See laul ja sõnad jõudsid minuni üsna lihtsalt, kui mõtlesin, mida soovin teistele öelda mere ääres lõkke juures,» selgitas Sadam.

«Koos ansambliga Sadamasild otsustasime selle esitada regilaulu võtmes. Neid sõnu koos lauldes või lausudes tekitame meis endis ja kõigis teistes ühise positiivse tunde, mis kannab meid terve järgmise aasta,» lisas ta.

Muinastulede öö eestvedaja Mairold Vaik loodab, et laul nakatab Eesti rahvast kaasa tulema. Laul kõlab 25. augustil kell 20.45 ka raadio Elmar eetris. Sõnad on kättesaadavad Muinastulede öö kodulehel. Samal lehel on võimalik oma lõkkekoht ja -info ühisele kaardile kanda.

Muistsel ajal süüdati lõkked teadete edastamiseks või pimedal ajal tee näitamiseks merelolijatele. Nüüdisaegsete rannalõkete ühise süütamise traditsioon sai alguse rohkem kui 25 aastat tagasi ja augustikuist sündmust hakati kutsuma muinastulede ööks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles