Majapidamised jätkasid hoogsat laenamist ka juulis

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

·       Nõudlus püsis suur nii eluaseme- kui ka tarbimislaenude järele

·       Ettevõtted suurendasid juulis eelkõige lühiajalist laenamist

·       Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär jätkas tõusu, kerkides pisut üle 2,5% taseme

Majapidamised võtsid uusi laene ja liisinguid aktiivselt ka juulis. Uusi eluasemelaene võeti 111 miljoni euro väärtuses, mida on 7% rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Portfelli aastakasv oli nagu eelmistelgi kuudel ligikaudu 7%. Uusi autoliisingulepinguid sõlmiti aga koguni 28% suuremas mahus kui samal ajal aasta tagasi ning portfell kokku suurenes aastaga 21% võrra. Ka muude tarbimislaenude aastakasv püsis kiire - 8%.

Ettevõtted suurendasid juulis eelkõige lühiajalist laenamist. Lühiajalisi laene võeti kodumaistest pankadest ja liisinguettevõtetest ligikaudu kolmandiku võrra suuremas mahus kui samal ajal aasta tagasi. Pikaajaliste laenude võtmine aga pisut vaibus: neid võeti ligikaudu samas mahus kui aasta tagasi. Kuuga ettevõtete laenu- ja liisinguportfell pisut vähenes.[1] Ettevõtete laenamist pidurdab tagasihoidlik investeerimistegevus ja küllaltki suured omavahendid.

Eluasemelaenude keskmine intressimäär aasta esimesel poolel ja ka juulis tõusis. Majapidamiste suure laenunõudluse taustal kerkis eluasemelaenude keskmine intressimäär juulis pisut üle 2,5%. Kuu jooksul ettevõtetele antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär ulatus 2,7%ni.

Majanduse ja sissetulekute kiire kasvu taustal jätkus ka pangahoiuste hoogne kasv. Ettevõtete hoiused küll vähenesid juunis-juulis, kuid aastatagusest on need siiski 11% suuremad. Majapidamiste hoiused kasvasid juulis aasta võrdluses 9% ehk ligikaudu samas tempos mis aasta esimesel poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles