Kommentaar: Märkame lapsi liikluses!

, Kagu Politseijaoskonna Vanemkomissar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Satsi
Katrin Satsi Foto: Kristjan Teedema

Suvine elevus hinges, alustame uut kooliaastat. Muutus puudutab paljusid, eeskätt muidugi tarkuse taganõudjaid, vanemaid ja pedagooge. Aga ka sõidukijuhte, kelle tee viib koolimajast mööda. Selles, kuidas lapsed muutustega toime tulevad, on täiskasvanute eeskuju määrava tähtsusega.

Kui oled lapsevanemast sõidukijuht, pööra tähelepanu, kuidas on sinu autos kasutusel turvavarustus. Kas kõik koolijütsid on kenasti rihmaga kinnitatud? Kas laste turvavarustus on ikka eakohane? Koolikoti kõige parem koht on sõiduki pagasiruum, kõige halvem on aga variant, kui see on lapse seljas ja ta istub sellega koos autosse. Kokkupõrke korral ei aita siis ka kinnitatud turvavöö, sest koolikott omandab mitmekordse raskuse.

Kui läbid teekonda kodust kooli, ole palun viisakas kaasliiklejate vastu ja arvesta nendega. Juhul kui oled närviline ning kirud valjult kõiki teisi liiklejad, omandab sellise käitumise ka teie autos viibiv järeltulija. Roolis olles ära kasuta nutivahendeid ning väldi ka kõiki teisi kõrvalisi tegevusi.

Lubage oma lapsel iseseisvuda ja ka omal käel liikuda, te ei pea teda ilmtingimata terve õppeaasta koolimaja ukse ette viima.

Ja lubage oma lapsel iseseisvuda ja omal käel liikuda, te ei pea teda ilmtingimata terve õppeaasta koolimaja ukse ette viima. Väike sõõm hommikust värsket õhku aitab kindlasti õppimisele kaasa. Kui teie laps hakkab kooliteed jalgsi käima, on praegu õige aeg see koos läbi jalutada ning selgitada, kus on ohtlikud kohad ning kuidas neid kõige turvalisem läbida on.

Kurb tõsiasi on, et nutividinad on saanud liikluses kurjakuulutavateks vahenditeks. Paraku kohtame sageli ka jalakäijatest liiklejaid, kellel kapuuts silmini, klapid kõrvas ja pilk suunatud telefoni.

Soovitame teha väikese katse: proovige sisestada nutikasse mingi tekst ja samal ajal kuulake, mida sõber teile räägib, ja jälgige, mis teie ümber toimub. Võime küll olla osavad, kuid pole võimelised tegema mitut asja korraga, nii et üks tegevus ei kahjustaks teist. Liikluses võib üks eksimus kaasa tuua traagilised tagajärjed ja see võib juhtuda meie kõigiga.

Head bussijuhid, kes te sõidutate lapsi kooli ja koju, olge heatahtlikud ja tähelepanelikud. Lapsed on sageli emotsioonidest tulvil ning tähelepanu võib hajuda. Aidake hea sõnaga meelde tuletada, kuidas bussist väljuda ja teed ületada.

Kooliaasta alguses on tarkusetemplite läheduses näha ka rohkem korrakaitsjaid. Politsei peamine eesmärk on nii noori kui ka täiskasvanud liiklejaid nõustada ja abistada ning juhtida autojuhtide tähelepanu liikluspilti tagasi tulnud jalakäijatele.

Rõõmsat ja turvalist kooliaastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles