Selgusid aasta õpetaja tiitli nominendid

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Tamm kandideeris aasta gümnaasiumiõpetaja tiitlile.
Kaia Tamm kandideeris aasta gümnaasiumiõpetaja tiitlile. Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Täna, 29. augustil kuulutas haridus- ja teadusminister Mailis Reps Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul toimunud haridusjuhtide vastuvõtul välja aasta õpetaja 2018 tiitli nominendid.

Tiitlile kandideerivad teiste seas Kaia Tamm Põlva gümnaasiumist ja Õnne Naaris Valgamaa Rajaleidja keskusest.

Aasta gümnaasiumiõpetaja tiitlile kandideeriv Kaia Tamm on iseloomustuse kohaselt multitalent, kes õpetab geograafiat, ühiskonnaõpetust, majandus- ja ettevõtlusõpetust ning uurimistööde aluseid nii põhikoolis kui gümnaasiumis. Nominendi iseloomustuses on öeldud, et ta on oma ala tõeline professionaal ja eestvedaja: ühtaegu toetav ja nõudlik ning alati aus ja väärikas.

Tamme juhendatud õpilasfirmad gümnaasiumis ning minifirmad põhikoolis saavutavad tähelepanuväärselt palju kõrgeid kohti vabariiklikul tasemel. Ta kohtub igal nädalal oma õpilasfirmade liikmetega väljaspool tunde ning õpilased tulevad alati vabatahtlikult kohale. Ta korraldab õpilaste osalemist kõikvõimalikel algatustel, messidel, turgudel, aidates välja printida etikette või organiseerides transporti ning on vajadusel ise ka autojuhiks.

Tamm on olnud mitme noore tugisammas kooli lõpetamisel ning oma tee leidmisel. Koostöös Rajaleidja keskuse ja teiste kohalike noorsootöö tegijatega on ta üks Põlvamaa ideekonkursi «Välgatus» läbiviijatest. Samuti jõudis paljuski tema toetusel ja ettevõtmisel Põlvamaa õpilasteni arenguprojekt «Brightminds».

Õnne Naaris kandideerib aasta tugispetsialisti tiitlile.
Õnne Naaris kandideerib aasta tugispetsialisti tiitlile. Foto: Haridus- ja teadusministeerium

Aasta tugispetsialisti tiitli nominent Õnne Naaris on hariduse tugiteenuste spetsialist SA Innove Valgamaa Rajaleidja keskuses. Ta on silmapaistval viisil toetanud ja aidanud kaasa laste individuaalsele ning sotsiaalsele arengule ja organisatsioonisisese koostöö kujundamisele. Talle meeldib lähenemine, mis suunatud lahendustele, arvestades kliendi tugevusi ja ressursse.

Naaris loob turvalise ruumi arutelu ja analüüsi tekkeks ning klient on alati selles protsessis aktiivne osaleja ja võrdväärne partner. Omades erakordselt head üldistusoskust ja suhtlemiskultuuri, valdab Naaris hästi grupijuhtimist ja võrgustikutööd ning oskab kujundada turvalise õpikeskkonna ja tagada laste heaolu.

Tema eestvedamisel on korraldatud mitmesuguseid teemapäevi maakonna haridusasutustes ning ta on oodatud kõneleja lastevanemate koosolekutel lasteaias või koolis.

Teist aastat juhib Naaris maakondlikku meeskonnatööd psühholoogidele ja sotsiaalpedagoogidele Rajaleidja keskuses, kus samas valdkonnas töötavad spetsialistid saavad üksteiselt õppida ja üksteist nõustada. Juhtumiarutelud leiavad aset kogu maakonnas. Ka on Naarisel eriline omadus kaoses korda luua: näiteks oskab ta mõne keerulise juhtumi ümarlauas, kus osapooled eriarvamustel, suunata vestlust nii, et jõutakse ühiste arusaamadeni.

Laureaadid selguvad 14. oktoobril aasta õpetaja galal.

Esimest korda ajaloos tunnustatakse galaüritusel «Eestimaa õpib ja tänab» haridustöötajaid kokku enam kui 155 000 euroga. Vabariigi valitsuse korraldusega antakse alates tänavusest aastast igal aastal välja üks riiklik elutööpreemia ja kuni üheksa aastapreemiat. Riikliku elutööpreemia suurus on 65 000 eurot, aastapreemia on 10 000 eurot.

Konkursi «Aasta õpetaja 2018» lõppvooru nominendid selgusid riikliku komisjoni põhjalike arutelude tulemusel. Kokku selgitati välja 11 kategooria nominendid.

Tunnustusürituse eestvedajad on haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Haridustöötajate Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles