Ülikool alustas koostööd puiduettevõttega

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli arendusprorektor Erik Puura on eriti rõõmus plaani üle toetada doktoriõpet.
Tartu Ülikooli arendusprorektor Erik Puura on eriti rõõmus plaani üle toetada doktoriõpet. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikool ja AS Graanul Invest allkirjastasid hiljuti lepingu, mis näeb ette ühist teadus- ja arendustegevust puidu ja biomassi väärindamise tehnoloogia arendamiseks Eestis. Viieks aastaks sõlmitud lepingu järgi on kavas korraldada ühiseid teadusuuringuid ja töötada välja koolitusprogramme. Samuti on Graanul Invest valmis panustama valdkonnaga seotud doktoriõppesse ülikoolis.

«Kahtlemata on kogu maailmas suur vajadus väärindada puitu ja biomassi uuel tehnoloogilisel tasemel. Ülikool on valmis koostööks kõikide ettevõtetega, kes näevad selles perspektiivi ning on valmis ka tööd rahastama,» tunnustas ülikooli arendusprorektor Erik Puura Lõuna-Eestis paljudele inimestele tööd andva Graanul Investi algatust. «Eriti rõõmustav on plaan toetada doktoriõpet.»

Graanul Investi teadus- ja arendusjuht Peep Pitk väljendas heameelt, et on leidnud teaduspartneri, kes pööranud näo ka tööstuse poole. «Oleme koostöös partneritega rajamas uuenduslikku puidu fraktsioneerimise katsetehast ning koostöö ülikooliga aitab leida parimaid lahendusi.»

Ülikoolis hakkab raamlepingut ellu viima sünteetilise bioloogia keskus, mida juhib tehnoloogiainstituudi molekulaarse süsteemibioloogia professor Mart Loog.

«Ülikoolil on olemas pädevus sünteetilise bioloogia vallas ja Graanul Investil selge visioon, kuidas seda oskusteavet tööstuses rakendada,» rääkis Loog. «Biomass on meie rahvuslik rikkus, mille kestlikust kasutamisest on huvitatud mõlemad pooled.»

Lepingujärgne koostöö on juba alanud. Tartu Ülikool valmistab praegu ette Euroopa Komisjoni programmi «Teaming» projekti, et luua Eestisse tööstuslike rakuvabrikute arendamise keskus. Selle üks eesmärke on pakkuda puidu väärindamise tehnoloogia arendamiseks maailmatasemel teaduspädevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles