Noortaluniku toetust soovivad 182 alustavat ettevõtjat

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravilja ja muude taimekultuuride kasvatuse tarbeks soovivad toetust saada ligi 80 ettevõtjat.
Teravilja ja muude taimekultuuride kasvatuse tarbeks soovivad toetust saada ligi 80 ettevõtjat. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetuse soovijatelt laekus PRIAle 182 taotlust ligi 7,3 miljoni euro saamiseks, kuid toetuste määramiseks on tänavu eelarves 5 mln eurot.

Põlvamaalt on esitanud taotluse 16, Valgamaalt 10 ja Võrumaalt 17 noort ettevõtjat.

Maaelu arengukava toetus noortalunikele on mõeldud selleks, et aidata kaasa põlvkondade vahetusele põllumajanduses. Toetus aitab noortel tegevust alustada ning ühtlasi suureneb maal kaasaegsete teadmiste ja kogemustega põllumajandustootjate arv.

Noortaluniku toetust on võimalik saada kuni 40-aastastel põllumajanduses alustavatel vastava hariduse või töökogemusega ettevõtjatel kuni 40 000 eurot. Enamik taotlejaist soovibki toetust maksimaalses summas. Toetusest vähemalt 50 protsenti tuleb kasutada põhivara jaoks.

Populaarsemateks tegevusvaldkondadeks, mille jaoks soovib toetust ligi 80 ettevõtjat, on teravilja ja muude taimekultuuride kasvatus - õlikultuurid, kaunviljad, köögivili, heinaseeme. Puuvilja- ja marjakasvatusega tahab tegeleda üle 20 ettevõtja. Üle 30 noortaluniku tahab kasvatada veiseid, sama paljud mesilasi; ligi paarkümmend hakkavad pidama lambaid ja kitsi. Vähem on neid, kes plaanivad linnukasvatust, hobuste või piimalehmade pidamist. Üksikud soovivad kasvatada vürtsi-, maitse- ja ravimtaimi ning viinamarju.

Kuivõrd soovitud toetuste summa ületab eelarvet, määrab PRIA toetused nõuetekohastele taotlustele antud hindepunktide abil saadud paremusjärjestuse põhjal.

Otsused kinnitab PRIA hiljemalt 19. novembriks ning maksab seejärel välja 75% määratud toetuse summadest. Määrus sätestab nõuded toetuse abil äriplaani elluviimise tähtaegade ja aruandluse esitamise kohta. Sellest sõltub ka toetuse teise osa väljamaksmine.

Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetust rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Eesti riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles