Jaan Rapp: väljak läheb korda

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Rapp 
Jaan Rapp Foto: LEPM

Täna möödub kaks nädalat Valga uue keskväljaku avamisest. Pole just pikk periood, kuid juba praegu võib kinnitada, et rahvas on väljaku omaks võtnud.

Ilusa ilma korral võib keskväljakul õhtuti näha ligemale sadakonda inimest, kellest umbes poole moodustavad uuel mänguväljakul lustivad lapsed ja nende lähedased. Ent jagub ka lauatennise või mõne muu mänguga tegelevaid noori ja lihtsalt uudistajaid-jalutajaid.

Kõige suuremat rõõmu näivad uuest keskväljakust tundvat siiski lapsed. Olles seal paaril korral viibinud ka vihmaga, oli ühtaegu üllatav ja teisalt rõõmustav näha, et ka halb ilm ei takista noortel seal lustida. Seega ei pea paika viimasel ajal laialt levinud arvamus, et tänapäeva lapsi on sama hästi kui võimatu helendavatest ekraanidest eemale meelitada. Tuleb vaid võimalusi pakkuda.

Samas on mänguväljaku populaarsus kaasa toonud ka selle, et lustimispaik juba väsimuse märke ilmutab: kiikede postid hakkasid õige pea kõikuma. Ilmselt on põhjus selles, et peale väikeste laste on seal kiikumas käinud ka noorukid, kellele kiiged sugugi mõeldud pole.

Olukorda ei pruugi parandada ka silt, mis kehtestab kasutajate vanusepiirangu. Pigem võib see vähemalt algul anda isegi vastupidise efekti: keelatud vili on ju teadagi magus.

Praegune olukord mänguväljakul kinnitab, et lastele mõeldud ajaveetmispaikadest on seni Valgas puudu olnud ja neid peab kindlasti lisanduma. Rõõm oli teada saada, et tulevikus ongi plaanis rajada Valga kesklinna atraktsioone ka noortele, kus nemadki sportlikult aega veeta saaksid. Tuleks see tulevik vaid rutem ...

Omaette valus teema on väljakuäärsed kasutamata hooned.

Muidugi on igal asjal algul uudsuse võlu ja tulevikus võib ka huvi keskväljaku vastu raugeda. Kuid tahaks loota, et mõnusaks ajaveetmise paigaks jääb see siiski. Eriti siis, kui inimestel jagub seal tegevust ja uudistamist ka talvel. Kas või seoses jõulukuusega, mis samuti platsil seisma peaks hakkama.

Uus väljak on saanud ka omajagu kriitikat. Tegelikult näitab seegi, et paik läheb inimestele korda. Loodetavasti suudetakse puudused peagi kõrvaldada ja samas tagada, et plats aasta ringi atraktiivne oleks.

Omaette valus teema on väljakuäärsed kasutamata hooned. Tahaks väga loota, et need korda saavad – lammutada ühtegi justkui ju ei tohi – ja otstarbe leiavad. Näiteks on mõni õpetaja avaldanud arvamust, et kuna praeguses Vabaduse tänava koolimajas hakkab mõne aasta pärast tegutsema Priimetsa kool, võiks endise vanglana tuntud hoonesse kolida Valga põhikooli algklassid. Ehk polegi see nii paha mõte?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles