Kaitsevägede juhid allkirjastasid Otepääl koostööplaanid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots
Eesti kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots Foto: Postimees / Scanpix

Balti riikide kaitsevägede juhid arutasid esmaspäeval ja teisipäeval Otepääl järgmise aasta sõjalist koostööd. Esiplaanil olid kaitseplaneerimine, osavõtt suurõppustest ja panus NATO miinitõrjeeskaadrisse, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Osalesid Eesti kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots, Leedu kaitseväe juhataja kindralleitnant Arvydas Pocius ja Läti kaitseväe juhataja kindramajor Raimonds Graube.

«Rääkisime läbi, kuidas hakkame koos kaitseplaneerimist koordineerima ja kuidas saame üksteise õppustest osa võtta, näiteks lõunanaabrid meie Kevadtormist. Samuti seda, kuidas saame koos harjutusalasid kasutada, näiteks lätlaste Adažit,» ütles Balti sõjalist komiteed juhtinud kindral Laaneots.

Kindral Laaneotsa sõnul oli põhjaliku arutluse all senise mereväe koostöö keskendumine kolme riigi ühise mereväeeskaader BALTRON asemel NATO miinitõrjeeskaadrile. See on Eestile selge eelistus mereväe arendamisel ja laevaliikluse turvalisuse tagamisel Läänemerel.

Otepääl peetud kohtumisel said allkirjad ka Eesti, Läti ja Leedu kaitsealase koostöö plaanid järgmiseks aastaks. Tulevikuplaanidest olid arutluse all järgmise viie aasta kolmepoolsed ühisõppused ja õppused koostöös teiste NATO riikidega.

Kindralid said ülevaate kolme Balti riigi kaitsealastest koostööprojektidest nagu ühine õhuseirevõrk BALTNET, ühine mereväeeskaader BALTRON ning Eesti, Läti ja Leedu sõjalise hariduse alase koostööna loodud Balti Kaitsekolledž.

Leedu kaitseväe juhataja kindralleitnant Arvydas Pocius andis Eesti kaitseväe juhatajale kindral Ants Laaneotsale üle Leedu kaitseväe teenetemärgi. Kindral Laaneots andis Balti sõjalise komitee juhtimise üle Läti kaitseväe juhatajale kindralmajor Raimonds Graubele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles