Valgamaa suurvalla loomine takerdus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. augustil 2008 võttis Valga linnavolikogu vastu otsuse «Haldusterritoriaalse korralduse muutmise algatamine». Ettepanek uue kohaliku omavalitsusüksuse moodustamiseks tehti Taheva, Karula, Hummuli, Tõlliste, Õru ja Sangaste valdadele. Selline on seis 29. detsembril 2008.
15. augustil 2008 võttis Valga linnavolikogu vastu otsuse «Haldusterritoriaalse korralduse muutmise algatamine». Ettepanek uue kohaliku omavalitsusüksuse moodustamiseks tehti Taheva, Karula, Hummuli, Tõlliste, Õru ja Sangaste valdadele. Selline on seis 29. detsembril 2008. Foto: Valgamaalane

Koostöölepingu sõlmimise ja volituste andmise liitumiseks on otsustanud Valga linna- ja Tõlliste vallavolikogu. Eitava otsuse tegid Hummuli ja Õru, otsustamise lükkasid uude aastasse Karula ja Taheva vallavolikogud.

Enne jõule oli Tõlliste vallavolikogu istung, millel tuli langetada otsus koostöölepingu sõlmimise ja volituste andmise kohta. Volikogus tekkis sel teemal elav arutelu, vaieldi mõningate punktide sisu üle.

Kolmeteistkümnest volikogu liikmest oli kohal üheksa, poolt hääletas seitse ja vastu oli kaks. Tõlliste oli sellega ühinemise jätkamisele oma «jah»-sõna öelnud. Volikogu liikmed olid seda meelt, et nii saaks lihtsalt edasi minna, lõplik otsus tuleb siis, kui töögrupid oma töö teinud ja uuringute tulemused teada.

Ebareaalne ajagraafik

Enne jõule oli volikogu koos ka Karula vallas ja teemaks oli ikka ühinemine. Otsuse tegemine lükati edasi jaanuarisse, sest ühinemise ajagraafik on ebareaalne. On juba tuleva aasta eelarvete tegemise aeg, kuid kuskil pole veel öeldud, palju omavalitsusele ühinemine maksma võib minna.

Karula vallavolinikele jäi koostööorganisatsioonis arusaamatuks kaks punkti. 3.3 «Komisjoni töövormiks on koosolek, mis võtab vastu otsuseid konsensuslikult. Konsensuslikuks loetakse otsust, mille vastu ei hääleta ükski liituja.» 3.7 «Liitujate esindajad ei saa hääletada komisjonis nende küsimuste otsustamisel, mis otseselt ei puuduta kohaliku omavalitsuse üksust, mille esindaja on määratud.»

«Leidsime, et mõned punktid on linna kasuks ega sobi meile,» lausus Karula volikogu liige Ene Kaas. Ühinemise ajakavas on näha kiirustamist, vaja on läbi viia elanike küsitlus, kuid me pole näinud veel küsimustikkugi. Volikogu teeb oma otsuse juurde kirja, millele soovime vastust.»

Liiga palju lahtisi otsi

Eile hommikul toimus Õru vallavolikogu istung. Otsustati, et enam läbirääkimistel ei osaleta. Küll aga tahetakse osaleda Norra ja Euroopa majanduspiirkonna (Norra-EMP) finantseerimise mehhanismi regionaalarengu toetusskeemi teises taotlusvoorus. Kui saadakse raha ja tehakse uuringud, tullakse teema juurde tagasi.

«Koostöölepingus on palju lahtisi otsi. Meie väike omavalitsus ei suuda uuringuid läbi viia. Prognoosime, et meil läheks vaja kuni 60 000 krooni. Kas teeme uuringuid või peame üleval lasteaeda ja kooli, on kaks ise asja,» lausus Õru vallavolikogu liige Kalmer Sarv.

Ta lisas, et kui komisjonides osalemine väga tihedaks läheb, on raskusi põhitööl käimisega. «Jääme ootavale seisukohale – kui tuleb raha, oleme nõus aktiivselt osalema,» toonitas Sarv.

Eile pärastlõunal kogunes istungile Taheva vallavolikogu. Selle liikmed käisid ka Karula volikogu istungil ja neil tekkisid samad küsimused, mis olid üleval Karulaski. Kuna vastuseid kelleltki ei saadud, lükati otsuse tegemine jaanuarisse.

Volikogude istungid on avatud ja seega võivad kõik neid kuulama tulla. Istungite vastu pole paraku huvi tundnud ühinemisprotsessi kaasatud ekspert Sven Põder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles