Võrumaa-armastusest sündis raamat

LEPM
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margit Kilumetsa ja Peep Ehasalu raamat „Kubija kaudu Võrumaale. Rahu ja tasakaal."
Margit Kilumetsa ja Peep Ehasalu raamat „Kubija kaudu Võrumaale. Rahu ja tasakaal." Foto: Pintmann Grupp OÜ

Reedel esitletakse Viru Keskuse Rahva Raamatus Margit Kilumetsa ja Peep Ehasalu raamatut „Kubija kaudu Võrumaale. Rahu ja tasakaal.“ Võrumaad, selle vaatamisväärsusi ja lugusid tutvustav raamat on Kubija hotell-loodusspaa kingitus saja-aastasele Eesti Vabariigile hotelli kahekümnendal sünnipäeval.

„Võrumaal Kubijal on minu rahu- ja tasakaalupunkt,“ ütles Kubija hotell-loodusspaa omanik Aigar Pindmaa. „Elupõlise võrokesena tahtsin seda tunnet teistega jagada ja nii raamatu idee sündiski. Tegijateks kutsusin muidugi professionaalid.“

Raamatu mõtteliseks keskmeks kujunes Vana-Võrumaa, mis moodustab laiemalt ühise keele, kultuur ja omamoodi olemise ruumi. Üks raamatu koostamise põhimõte oli ka, et kirjeldatud kohad jääksid Võru-Kubijalt vähem kui tunnise autosõidu kaugusele. Pindmaa sõnul avaneb Võrumaa kõige paremini mööda kuppelmaastikku jalgratastel või suuskadel liikudes.

Ühe raamatu autori Peep Ehasalu sõnul ei olnud taotlus kirjutada teatmeteost, vaid keskenduda iseloomulikule. „Mulle meeldib võrokeste suhtumine endasse, inimestesse ja keskkonda,“ ütles Ehasalu. „Nende aigu om ehk „aega on“ võib ajada kiirustamisega harjunud inimese hulluks, kuid sunnib aja maha võtma ja endasse vaatama.“

Võrumaa vaatamisväärsuste ja põnevate lugude kõrval ilmestavad raamatut Margit Kilumetsa unikaalsed persoonilood Kubija inimestest, kes on tänavu 20. tegevusaastat tähistava hotell-loodusspaa taga ning külalistega kõike Võrumaaga seonduvat jagavad.

„Võrumaa inimesed on mõnusalt omamoodi,“ ütles Kilumets. „Kui sa ei tule sinna tarbima, oled valmis seda omamoodi maanurka ja sealseid inimesi tundma õppima, siis oodatakse sind Kubijal - ja tervel Võrumaal - nagu kallist külalist.“

Raamatuesitlusel intervjueerivad tegijad üksteist ja võrokesi ning oodata on Võrumaaga seotud üllatuskülalisi. Raamat on esitlusel müügis soodushinnaga. Raamatu „Kubija kaudu Võrumaale. Rahu ja tasakaal“ autorid on Peep Ehasalu ja Margit Kilumets, kujundanud Rein Ustaal, väljaandja Pintmann Grupp OÜ. Raamatus on rikkalik fotomaterjal Toomas Tuulelt, Aigar Pindmaalt ja paljudelt teistelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles